Ginekološki karcinomiUčestalost ginekoloških karcinoma različita je ovisno o mjestu / sijelu karcinoma. Sve žene imaju rizik za pojavu raka vrata maternice. Najčešće se javlja kod žena starijih od 30 godina. U SAD svake godine oko 12,000 žena oboli od raka vrata maternice. Glavni uzrok je humani papiloma virus (HPV). HPV je čest virus koji se prenosi s jedne osobe na drugu tijekom spolnog odnosa. Najmanje polovina spolno aktivnih osoba dobit će HPV jednom u životu, ali samo manji broj žena dobit će rak vrata maternice. Sve žene pod rizikom su za rak jajnika, ali veću šansu da će oboljeti imaju starije žene. Oko 90% žena koje dobiju rak jajnika starije su od 40 godina, a najčešće se javlja kod žena starijih od 60 godina života. Svake godine oko 20,000 žena u SAD oboli od raka jajnika. Među ženama u SAD, rak jajnika je osmi karcinom po učestalosti i peti karcinom po smrtnosti. Rak jajnika uzrokuje više smrti od bilo kojeg karcinoma ginekoloških organa, a čini svega 3% svih vrsta raka kod žena. Liječenje je najučinkovitije, ukoliko se karcinom janika otkrije u ranoj fazi. Sve su žene pod rizikom od raka endometrija, a rizik se povećava s dobi. Većina slučajeva raka endometrija pojavljuje se tijekom i nakon menopauze. Rak endometrija četrvti je karcinom po učestalosti u žena u SAD i najčešći ginekološki karcinom. U 2008. godini u SAD je endometrijski karcinom dijagnosticiran u 43, 134 žene, a umrlo je 7,675 žena. Rak vagine i rak stidnice jako je rijedak. Iako su sve žene pod rizikom, vrlo malo njih će i oboljeti. U SAD, rak vulve i vagine zajedno čine 6-7% ginekoloških karcinoma. U 2008. godini u SAD je od karcinoma vagine oboljelo 1,199, a umrlo 417 žena, dok je od karcinoma vulve oboljelo 4,252, a umrlo 921 žena. Učestalost i smrtnost od karcinoma u Hrvatskoj prati i proučava Državni registar za rak, populacijski registar pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.
Kontakt RSS
Onkologija
Najznačajnija spoznaja tijekom posljednjih godina jeste ta da je karcinom izlječiva bolest, a najznačajniji čimbenik uspješnog liječenja bilo kojeg oblika raka je rana dijagnostika.

Ginekološki karcinomi

Vezano
Tema
Onkologija
Vezani članci
Literatura
Objavljeno: 1. listopada 2017., Datum zadnje izmjene: 11. listopada 2018.
Karcinom vulve | Karcinom vagine | Karcinom cerviksa | Karcinom endometrija | Sarkom uterusa | Tubarni karcinom | Karcinom ovarija | GTB | Karcinom dojke
Utjecaj prehrane na nastanak karcinoma | Vitamin E i karcinom mokraćnog mjehura

Godišnje izvješće o učestalosti karcinoma  ..

u SAD-u osigurava se suradnjom Američkog udruženja za rak (ACS), Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), Nacionalnog instituta za rak (NCI) i Sjevernoameričkog udruženja središnjih registara za rak(NAACCR). Ove godine u izvješću je dan poseban naglasak na rizike povezane s pretilošću i nedostatnom tjelesnom aktivnošću, s preporukom za preventivnu tjelovježbu od najmanje 150 minuta tjedno.

Smrtnost od svih vrsta karcinoma u SAD-u smanjivala se u periodu 1999.- 2008. godine.

Kontinuirani pad počeo je još 1990.-tih godina u oba spola i među svim rasama i etničkim skupinama.To uključuje 4 najčešće vrste karcinoma (pluća, kolorektum, dojka i prostata).

Učestalost karcinoma prostate i debelog crijeva također opada od 1999.- 2008.

Učestalost karcinoma pluća opada od 1999.- 2008. među muškarcima, a od 2004.-2008. i među ženama.

Učestalost karcinoma dojke opada od 1999.- 2004. i stabilna je od 2004.-2008. godine.

Istovremeno, došlo je do porasta učestalosti nekoliko vrsta karcinoma , što uključuje gušteraču, bubreg i adenokracinom jednjaka, a povezuje se s pretilošću.

Sve žene imaju rizik za pojavu raka vrata maternice. Najčešće se javlja kod žena starijih od 30 godina. U SAD svake godine oko 12,000 žena oboli od karcinoma cerviksa. Glavni uzrok je humani papiloma virus (HPV). HPV je čest virus koji se prenosi s jedne osobe na drugu tijekom spolnog odnosa. Najmanje polovina spolno aktivnih osoba dobit će HPV jednom u životu, ali samo manji broj žena dobit će karcinom cerviksa.

Sve žene pod rizikom su za ovarijski karcinom, ali veću šansu da će oboljeti imaju starije žene. Oko 90% žena koje dobiju karcinom jajnika starije su od 40 godina, a najčešće se javlja kod žena starijih od 60 godina života. Svake godine oko 20,000 žena u SAD oboli od karcinoma jajnika. Među ženama u SAD, karcinom jajnika je osmi karcinom po učestalosti i peti karcinom po smrtnosti, nakon karcinoma pluća I bronha, dojke, kolorektuma I gušterače. Ovarijski karcinom uzrokuje više smrti od bilo kojeg karcinoma ginekoloških organa, a čini svega 3% svih vrsta raka kod žena. Liječenje je najučinkovitije, ukoliko se karcinom janika otkrije u ranoj fazi.

Sve su žene pod rizikom od karcinoma  endometrija, a rizik se povećava s dobi. Većina slučajeva rendometrijskog karcinoma pojavljuje se tijekom I nakon menopauze. Karcinom endometrija četrvti je karcinom po učestalosti u žena u SAD I najčešći ginekološki karcinom. U 2008. godini u SAD je endometrijski karcinom dijagnosticiran u 43, 134 žene, a umrlo je 7,675 žena.

Karcinom vagine i vulve jako je rijedak. Iako su sve žene pod rizikom, vrlo malo njih će i oboljeti. U SAD, karcinom vulve i vagine zajedno čine 6-7% ginekoloških karcinoma. U 2008. godini u SAD je od karcinoma vagine oboljelo 1,199, a umrlo 417 žena, dok je od karcinoma vulve oboljelo 4,252, a umrlo 921 žena.

Učestalost i smrtnost od akrcinoma u Hrvatskoj prati i proučava Državni registar za rak, populacijski registar pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.


Registar za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U Biltenu broj 34 objavljeni su podaci o učestalosti karcinoma u Hrvatskoj za 2009. godinu. Ukupan broj novodijagnosticiranih bolesnika s invazivnim karcinomom (bez raka kože) bio je 21,199 i to 9,716 žena i 11,483 muškaraca.

Stopa incidencije iznosila je 422,1/100,000 za žene (313.9/100,000 žena) i 537.6/100,000 za muškarce. Odnos M:Ž je 54:46.

Pet najčešćih sijela karcinoma čine ukupno 55% novih slučajeva karcinoma u muškaraca: karcinom dušnika, bronha i pluća (19%), prostata (16%), kolon (8%), mokraćni mehur (6%) i rektum, rektosigma i anus (6%).

Pet najčešćih sijela karcinoma u žena čine ukupno 51% svih slučajeva karcinoma i to su: karcinom dojke (25%), kolon (8%), traheja, bronh i pluća (7%), tijelo maternice (6%) i rektum, rektosigma i anus (5%).

Najčešća sijela karcinoma kod žena u dobi između 20 - 29 godina su karcinom cerviksa, karcinom štitnjače i limfomi

U dobi između 30 - 39 godina najčešći su karcinom dojke, karcinom cerviksa i karcinom štitnjače. Između 40 - 49 godina najčešće nastaju karcinom dojke, karcinom cerviksa i rak štitnjače, nakon čega slijedi ovarijski karcinom.

U dobi 50 - 59 godina žene najčešće obolijevaju od karcinoma dojke, karcinoma endometrija i karcinoma ovarija.
Između 60 - 69 godina najčešće se javljaju karcinom dojke, karcinom endometrija i karcinom kolona.

U dobi između 70 - 79 godina je karcinom dojke još uvijek na prvom mjestu, a slijede karcinom želuca i karcinom kolona. Nakon 80. godine na prvom mjestu je opet karcinom dojke, a slijede karcinom kolona i karcinom želuca.

Stalni porast individualizacije operativnog zahvata kao kod karcinoma cerviksa, endometrija i karcinoma vulve, radikalna operacija kao kod karcinoma ovarija, te poštedni operativni zahvati kod ranih oblika karcinoma dojke dominiraju slikom onkološko - kirurških terapijskih postupaka. Radijacijska terapija, kao i kemoterapija dopunjuju paletu različitih terapijskih mogućnosti u liječenju ginekoloških karcinoma.

Ovim stranicama želimo vas potaknuti na redovite ginekološke kontrole.

Najznačajnija spoznaja tijekom posljednjih godina jeste ta da je karcinom izlječiva bolest, a najznačajniji čimbenik uspješnog liječenja bilo kojeg oblika raka je rana dijagnostika. Ona nije stvar samo ginekologa i citologa; daleko veću ulogu dobiva spoznaja da naše zdravlje stoji na raspolaganju nama samima, da smo za njega sami odgovorni i da se za njega moramo brinuti.


dr. Vesna Harni
Literatura