Hiperprolaktinemija - FAQHiperprolaktinemija - najčešća pitanja. Hiperprolaktinemija je oznaka za povišenu razinu hormona prolaktina. Može li hiperprolaktinemija izazvati trajnu neplodnost?
Kontakt RSS
Humana reprodukcija
Cilj svih postupaka u liječenju neplodnosti je stvaranje pogodnih uvjeta i sredine za spajanje spolnih stanica, spermatozoida i jajne stanice, uspješno začeće, uspješnu trudnoću i porođaj djeteta.

Hiperprolaktinemija - FAQ

Datum zadnje izmjene: 11. listopada 2014.
Ostali uzroci neplodnosti | Lijekovi, droge, opojna sredstva i plodnosti | FAQ - Hiperprolaktinemija
Odabrana pitanja i odgovori s Foruma web stranice Poliklinika Dr. Harni, 2003 - 2004
(c) Sva prava pridržana.

  Da li hiperprolaktinemija može izazvati trajnu neplodnost?
Hiperprolaktinemija ne izaziva trajni sterilitet. Ovdje se prije može govoriti o "privremenoj" neplodnosti u vrijeme kada je razina prolaktina povišena, obzirom na utjecaj prolaktina na izostanak ovulacije i nepravilnu funkciju žutog tijela, kao i utjecaj na funkciju štitnjače.
   
  Rezultati bazalnog hormonskog statusa (3. dan ciklusa) su slijedeći: prolaktin 1098 mIJ/L ; FSH 4,4 IJ/L ; LH 7,2 IJ/L; estradiol 87pmol/L i TSH 1,83 mIJ/L. Vrijednosti prolaktina su jako visoke. Moja liječnica opće prakse želi da napravim CT i magnetnu rezonanciju da se vidi da li postoje mikroadenomi, a onda da to liječim Bromergonom i to kroz 5 godina. Obzirom da sam već pila Bromergon i da ga izuzetno teško podnosim, molim Vas za Vaše mišljenje. Naravno, suprug i ja želimo dijete.
CT ili MR hipofize su pretrage koje mogu biti od koristi u diferencijalnoj dijagnostici hiperprolaktinemije, i osobito prije odluke o daljnjem načinu liječenja. Kako inverzan odnos FSH i LH, uz visok prolaktin upućuju na kronični sindrom stresa, vrlo je važno da u ovom trenutku dobro promislite što sami možete učiniti na ovom polju.

Od velike koristi može biti i uzimanje kontracepcijskih/hormonskih pilula (Diane 35), pri čemu dolazi do normalizacije FSH/LH. Kako je poznato povišeni LH je uzrok povišenih vrijednosti estradiola što sa svoje strane može podizati razinu prolaktina.

Nema razloga da s planiranjem vaše trudnoće čekate narednih 5 godina. Uz pravilno doziranu terapiju, moguće je ostvariti trudnoću usprkos hormonskih nalaza kakvi se trenutačno registriraju kod vas.

Nažalost, ova terapija i njeni rezultati zahtijevaju česte ultrazvučne kontrole i kontrole relevantnih hormona, tako da vam na ovaj način ne bih mogla puno pomoći.

U svakom slučaju, prvo bih se odlučila za CT ili MR hipofize. Ukoliko je nalaz uredan, preporučila bih vam kratkotrajnu kontracepcijsku/hormonsku terapiju (Diane 35) bez Bromergona i potom u pauzi nakon trećeg ciklusa, ponovila nalaze FSH, LH i prolaktin.Tek tada bih se odlučila i o evt. dodatku Bromergona u vrlo niskim dozama (2x 1/4 ili 2x1/2 tab.), te ciklus-monitoring i planiranje trudnoće.
   
  Dali ste možda upoznati sa lijekom Dostinex kojeg nema na hrvatskom tržištu ali je navodno puno bolji i ima manje nuspojava od Bromergona? Jako se bojim nuspojava poput debljanja te kako bi se lijećenje Bromergonom odrazilo na trudnoću.Pojava novih lijekova kao sto su quinagolide (Norprolac) i cabergolin (Dostinex) omogućuje adekvatan tretman i pacijenata koji pokazuju rezistencu ili intoleranciju na bromergon.

Za razliku od bromergona koji se standardno uzima 2 x dnevno, quinagolid se primjenjuje 1x dnevno, a cabergolin 1-2 x tjedno. Studije u kojima je istraživan quinagolid pokazuju da se u 35% pacijentica rezistentnih na bromergon i 66% pacijentica s intolerancijom na ovaj lijek, razina prolaktina uz quinagolid normalizira, no još uvijek se 50% pacijentica žali na neželjene efekte slabijeg intenziteta.

Cabergolin (Dostinex) pokazuje u nekoliko manjih crossover studija izvanrednu djelotvornost uz još bolju toleranciju, te u direktnom poređenju s iznesenim lijekovima predstavlja lijek izbora. Osobito se preporuča u dozi od 2 tablete unutar 12 sati od porođaja za primarnu ablaktaciju - kada iz bilo kojeg razloga želimo zaustaviti produkciju mlijeka izravno nakon poroda.

Bromergon ne izaziva debljanje, niti ostavlje posljedice u kasnijim trudnoćama. Najveći problem kod terapije s bromergonom su zapravo oscilacije krvnog tlaka i evtl. nesvjestice, zbog čega se terapija mora započeti veoma lagano, postupno povećavajući dozu (2x1/4 tablete u početku, potom povećavati do pune doze od 2x1 tablete). Na isti način, nakon normalizacije vrijednosti prolaktina potrebno je postupno prestati s uzimanjem tableta.
   
  Pročitala sam i da tablete biljke "Mönchspfeffer" stabiliziraju ravnotežu hormona i snizuju prolaktin prirodnim putem. Dali bi mi preporučili da prvo probam sniziti prolaktin uzimanjem nekih prirodnih preparata?
Mönchspfeffer je zapravo biljka "Agnus castus", vrlo je korisna osobito u liječenju hiperprolaktinemije kada vrijednosti prolaktina nisu odveć visoke. Ukoliko su vrijednosti prolaktina značajno povišene prije svega bih preporučila tablete Bromergon, i tek po normalizaciji vrijednosti prolaktina još neko vrijeme nastaviti s tabletama Agnucaston (Mönchspfeffer).
   
  Nakon prestanka uzimanja tableta Diane 35 koje sam uzimala od 04. do 12/2002 zbog akni (uzimala sam razne pilule 10 godina uz pauze) izvadila sam 4.12.02 nalaze hormona pri čemu se utvrdilo da je prolaktin 2.170 uIU/ml! Ponavljene vrijednosti prolaktina 17.12.02: 2338 uIU/ml i 24.01.03: 2.084 mU/L. Hormoni štitnjače TSH, FT4 i FT3 su uredni kao i ostali hormoni: estradiol, FSH i LH. Na magnetskoj rezonanci hipofize nema adenoma, uredna je širina i dubina turskog sedla. Na UZV dojki su mi nađene 4 ciste. Menstruacijski ciklusi su mi od 26-30 dana. Papa test i UZV jajnika je uredan. Nemam iscjetka iz dojke niti nekih drugih nuspojava osim što se više umaram i imam češće laganu glaobolju koja prođe sama od sebe. Moram napomenuti da sam u 02/02 ugradila silikonske implantate. Dali je moguće da su implantati prouzrokovali tako visoki prolaktin ili prestanak uzimanja kontracepcije Ili nešto treće?Povišena razina hormona prolaktina (hiperprolaktinemija) nalazi se u 0.4% neselektirane populacije, a kod 9 - 17% žena s reprodukcijskim bolestima. Razlozi nastanka hiperprolaktinemije su:
• fiziološka stanja: nakon poroda (dojenje), kao i osobito stres! (otuda popularni naziv hormon stresa za prolaktin),
• farmakološka stanja: uporaba nekih, prije svega psihotropnih lijekova i droga (16%), kao i
• patološka stanja: mikroprolaktinom (36%), hipotireoza, PCOS, ciroza jetre i kronična insuficijencija bubrega.

Ipak u 64% slučajeva razlog je nepoznat, kada govorimo o idiopatskoj hiperprolaktinemiji. Najvjerojatniji razlog povišenja prolaktina je Vaša operacija na grudima.
,
   
 
Upravo sam dobila novi nalaz za prolaktin koji sam vadila 17.02.2003. u K.B. Sestre Milosrdnice. Vrijednost iznosi 34,3 ug/L (piše da je za žene od 5-30 normalna vrijednost). Pošto je ova vrijednost u drugačijoj obračunskoj jedinici zanima me koliko bi to bilo u IU/ml? Dali se vrijednost smanjila? (zadnji nalaz od 16.01.03. je iznosio 2084 mU/L)

Koeficijent za prijetvorbu vrijednosti iznosi 32,5. Ako podijelite zadnju vrijednost od 16.01.03 koja je iznosila 2.084 mU/L s 32,5 dobivate vrijednost od 64,12 ng/L; dakle razina prolaktina se u međuvremenu dvostruko snizila.
   
  Kod mene je dijagnosticiran mikroadenom hipofize, sada u regresiji, u 01/03: veličine 4,7mm i 01/04: veličine 4,2mm. Na terapiji sam Bromergonom dvije godine (5 mg). Ostali nalazi su uredni, kao i trenutna vrijednost prolaktina. Endokrinolog savjetuje operaciju adenoma prije IVF-a , moj liječnik ginekolog se s tim ne slaže, a ja ne znam gdje sam! Molim Vaše mišljenje.

Vaš mikroadenom po velični ne spada u tumore koje biste morali "pod hitno" operirati. No, međutim, u slučaju trudnoće, pod utjecajem visoke razine hormona trudnoće mikroadenom obično raste, te može izazvati značajno opterećenje trudnoće. Niti jedan od stavova liječnika nije pogrešan, na vama je da donesete odluku.
   
  Imam 31 godinu i jedno dijete staro 3 godine koje sam dojila 9 mjeseci, nakon toga je sve bilo u redu do prije četiri mjeseca kada sam primjetila iscjedak iz dojke koji nije obilan, sliči na kolostrum, iz obje dojke i to na pritisak na bradavice. Dojke nisu bolne. Javila sam se svom ginekologu i nakon testa za trudnoću koji je bio negativan, dobila uputnicu za određjivanje spolnih hormona u krvi, a vrijednosti hormona (6. dan ciklusa) su u granicama normalnog (testosteron, prolaktin, estradiol, FSH i LH). Inače, menstruacijski ciklusi su mi vrlo uredni od 28-30 dana, nisu bolni, ne koristim hormonalnu kontracepciju. Ne uzimam nikakve lijekove, niti najobičnije koji se dobivaju bez recepta, alergična sam na antibiotike (ospen, ceporex). Nisam nikada imala povredu prsnog koša. Prije 6 mjeseci sam jednom imala neku virozu, dva dana temperaturu (paracetamol) i upalu grla koju sam liječila samo čajevima i medom, inače sam vrlo otporna na infekcije i zaraze. Sa bubrezima nisam nikada imala problema, a i mokraćni organi su mi zdravi, nemam upale mjehura. Općenito se dobro osjećam, nemam viška kilograma (170cm/62kg), malo sam pod stresom zbog dosta obaveza na poslu i u obitelji.

Obzirom na urednu razinu prolaktina kao i uredne cikluse, gotovo sa sigurnošću se mogu isključiti tzv. "sindromi" (Argonz del Castillo, Forbes i Chiari-Frommel), pa stoga ne bih inzistirala na daljnoj dijagnostici hipofize (Rtg/CT/NMR) što bih vam inače preporučila kod povišenih vrijednosti prolaktina i izostanka menstruacije. Ukoliko želite situaciju potpuno "raščistiti", bilo bi korisno:
  • odrediti razinu hormona štitnjače (TSH, T3 i T4)
  • obaviti citološku analizu iscjetka iz dojki i
  • načiniti ultrazvučni pregled dojki.
Za očekivati je da će i ove pretrage pokazati uredne vrijednosti i da se prije svega radi o negativnom utjecaju stresa, koji jos uvijek nema "materijalni" ekvivalent u našim nalazima.

U ovakvoj situaciji, zvanična medicina preporučuje redukciju stresa, te povećani unos antioksidativnih vitamina (vit. C, E i A ili beta-caroten), kao i Omega-3 masnih kiselina. Od pomoći mogu biti homeopatski lijekovi na bazi biljaka Agnus castus i Cimicifuga racemosa (Agnucaston tab. ili Mastodynon kapi).

   
dr. Vesna Harni


Hiperprolaktinemija - FAQ