Hipertenzivni poremećaji trudnoće i rizik od autizmaHipertenzija u trudnoći može biti povezana s povećanim rizikom od poremećaja iz spektra autizma, kao i poremećaja pažnje.
Kontakt RSS
Hipertenzivni poremećaji trudnoće i rizik od autizma
Hipertenzija u trudnoći može biti povezana s povećanim rizikom od poremećaja iz spektra autizma, kao i poremećaja pažnje.

Hipertenzivni poremećaji trudnoće i rizik od autizma

Objavljeno: 12. rujna 2018., Datum zadnje izmjene: 9. rujna 2018.

Hipertenzivni poremećaji trudnoće mogu biti povezani s povećanim rizikom od poremećaja iz spektra autizma (ASD) i poremećaja pažnje / hiperaktivnosti (ADHD), sugeriraju istraživači, uz napomenu da njihova otkrića "trebaju biti tumačena s oprezom".

"Naši glavni nalazi upućuju na to se hipertenzivni poremećaji trudnoće povezuje s oko 30% većom vjerojatnosti ASD i ADHD kod potomstva, u usporedbi s djecom koja nisu izložena hipertenziji u majke", rekao je dr. Ali Khashan iz University Collegea Cork u Irskoj. Međutim, dodao je, "rezultati studije trebaju se tumačiti s oprezom jer čak i uz ovaj očiti porast, apsolutni rizik ostaje mali".

Dr. Khashan i njegovi kolege proveli su sustavni pregled i meta-analizu kako bi procijenili veze između hipertenzivnog poremećaja u trudnoći i rizika neurodevelopmentalnih poremećaja. Od 1.166 studija, njih 61 je uključeno u njihovu analizu.

Kao što je objavljeno u "JAMA psihijatriji", 20 studija je dalo procjene za ASD, od kojih su 11 (uključujući 777.518 sudionika) dale prilagođene procjene; skupljeni prilagođeni rizik (OR) iznosio je 1,35.

Deset studija dalo je procjene za ADHD, od čega je šest (uključujući i 1.395.605 sudionika) pružilo prilagođene procjene; udruženi AOR bio je 1,29.
Nije bilo statistički značajnih razlika u riziku od bilo kojeg poremećaja u analizama podskupina za specifične vrste ekspozicije (tj., preeklampsija ili drugi hipertenzivni poremećaji trudnoće).

Iako je 31 studija ispunila uvjete za uključivanje svih ostalih neurodevelopmentalnih poremećaja, prijavljene procjene bile su nedosljedne.

"Otkrili smo nekoliko ključnih ograničenja u objavljenoj literaturi", istaknuo je dr. Khashan. "Stoga ne možemo zaključiti da postoji izravna veza između hipertenzije u trudnoći i vjerojatnosti neuroloških poremećaja".

"Ograničenjima literature trebalo bi se baviti u budućim istraživanjima, (uključiti) izračune veličine uzoraka kako bi se postigla statistička snaga i primjena valjanih mjera za dobivanje izloženosti i statusa ishoda", rekao je.

"Također su potrebna istraživanja koja identificiraju i kontroliraju sveobuhvatan skup poveznica kako bi se utvrdilo je li povezanost uzročna ili je posljedica preostalih ili neizmjernih zbunjujućih faktora", dodao je.IZVOR: http://bit.ly/2yaWa1k
JAMA psihijatrija 2018.


:: Sanja Tadić, dr.med.spec.ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni