Kako prestati pušiti Pušenje i trudnoća. Kako prestati pušiti u trudnoći? Kao što rijetko iz prvog pokušaja naučimo voziti bicikl, slično se najčešće dešava i s prvim pokušajem prestanka pušenja. Stoga, ako ste se odlučili riješiti ove navike, trebali biste se pripremiti na više uzastopnih pokušaja, sve dok ne uspijete. Ako ponovno počnete pušiti, ne smatrajte to porazom. Gledajte na to kao na poučno iskustvo, kao mali korak unatrag u nečemu što može postati uspješan plan.
Kontakt RSS
Trudnoća
U slučaju oplodnje, mijenjaju se osjećaji žene, ona priprema gnjezdašce za dijete, u kojem sve mora biti na svom mjestu.

Kako prestati pušiti

Datum zadnje izmjene: 9. srpnja 2017.
      


Kao što rijetko iz prvog pokušaja naučimo voziti bicikl, slično se najčešće dešava i s prvim pokušajem prestanka pušenja. Stoga, ako ste se odlučili riješiti ove navike, trebali biste se pripremiti na više uzastopnih pokušaja, sve dok ne uspijete. Ako ponovno počnete pušiti, ne smatrajte to porazom. Gledajte na to kao na poučno iskustvo, kao mali korak unatrag u nečemu što može postati uspješan plan.

Evo nekih prijedloga koji su kod drugih bili djelotvorni. Možda tako bude i u vašem slučaju.


Psihički se pripremite na to da prestajete pušiti

Kao prvo, sami sebe morate uvjeriti da se isplati prestati pušiti. Napravite popis razloga zašto želite prestati, uključujući i sve koristi. Nakon što prestanete pušiti, čitanje tog popisa ojačati će vašu odlučnost. Svome popisu svakako pridodajte korist koju će vaša beba imati od prestanka pušenja.

Kako je poznato, pušenje oštećuje ljudski embrij i fetus tijekom cjelokupnog prenatalnog razvitka, kao i kasnije nakon rođenja za vrijeme dojenja. Ovo je veoma čest razlog smanjene porođajne težine djeteta i povećane perinatalne smrtnosti. Najnovije spoznaje upućuju da pušenje ometa intelektualno sazrijevanje djeteta. U dobi od 16 godina ova djeca su pokazivala zaostatke u računanju, čitanju i u govoru u odnosu na svoje vršnjake. Opasnost od hiperaktivnosti kao i odstupanja u ponašanju registriraju se u 22% djece žena koje su pušile u trudnoći i samo u 8% djece čije su majke nepušačice.

Pušenje u trudnoći značajan je čimbenik rizika za kasniji razvitak alergije, neurodermitisa, kao i astme u djeteta. U ove djece se također učestalo registrira agresivno i tvrdoglavo ponašanje. Oko 12% budućih majki nastavlja pušiti i za vrijeme trudnoće. Pri tome sa svakom popušenom cigaretom raste rizik ometanja pravilnog razvitka djeteta.

Analizirajte svoje navike pušenja da biste uvidjeli kada i zašto pušite. Možda će vam koristiti ako zapišete na papir kada i gdje ste tijekom uobičajenog dana popušili pojedinu cigaretu.

 PUŠENJEALKOHOL

MARIHUANA I LSD


ECSTASY

   

HEROIN

   

KOKAIN

   Planirajte kojeg ćete datuma prestati

Odredite kojeg ćete datuma prestati pušiti i obilježite ga na kalendaru. Najbolje je izabrati dan kada nećete biti pod pretjeranim stresom uzrokovanim nekim vanjskim čimbenicima. Kad stigne taj dan, sasvim prestanite pušiti - naglo i potpuno.

Prije nego dođe datum kada trebate prestati pušiti, riješite se pepeljara, šibica i upaljača. Očistite svu svoju odjeću koja ima miris po duhanu.

Kolege s posla, prijatelje i članove obitelji zamolite da podrže vaša nastojanja da prestanete pušiti. Nemojte se ustezati zamolite druge da ne puše u vašoj prisutnosti.

Planirajte što ćete raditi tog dana kad prestanete pušiti. Možete ići negdje gdje pušenje nije dozvoljeno, recimo u muzej ili kazalište. Isto tako, možete vježbati, plivati ili otići u dugu šetnju.


Izaći na kraj s apstinencijom...

Ako ste strastvena pušačica, vjerojatno ćete imati apstinencijske simptome koji počinju nekoliko sati nakon što popušite zadnju cigaretu. Mogu se pojaviti u obliku iritiranosti, nestrpljivosti, netrpeljivosti, tjeskobe, depresije, nesanice, nemira, povećanog apetita i želje za cigaretama.

Premda bi vam liječnik za neke od ovih simptoma mogao prepisati lijek za njihovo ublaživanja, u trudnoći se nemojte oslanjati na ovu pomoć. Nema razloga da uz snažnu volju iz ove bitke ne izađete kao pobjednica.

Tijekom prvih nekoliko teških tjedana jedite niskokaloričnu hranu i pijte puno vode. Neki su uvidjeli da im pomaže grickanje sirovog povrća, na primjer mrkve ili celera. Budete li vježbali, to će vam pomoći da držite pod kontrolom dobivene kilograme i smirite živce.


Izbjegavajte mjesta i situacije gdje ćete doći u iskušenje da pušite.

Borite se protiv negativnog razmišljanja koje vas može dovesti u iskušenje da počnete pušiti. Neke od uobičajenih misli tijekom apstinencije su sljedeće: "Zapalit ću još samo danas da proguram ovaj težak period!" "Pušenje je moj jedini porok!" "Duhan ne može biti baš toliko štetan; neki strastveni pušači živjeli su preko 90 godina." "Ionako ću kad - tad umrijeti." "Život nije zabavan bez cigareta."

Ako osjećate da ne možete izdržati, sačekajte! Ako pričekate samo deset minuta, neizdrživa želja može proći. Ponekad pomisao na to da nikada više nećete zapaliti može djelovati prezahtjevno. Ako to osjećate, koncentrirajte se na misao da prestajete samo za danas.
 KAKO PRESTATI
PUŠITI


PLUĆNE FUNKCIJE U
DJECE MAJKI KOJE PUŠEPUŠENJE I DIJABETES
U DJECE


Ostanite bivši pušač

Najteža su prva tri mjeseca, ali čak i nakon toga trebali biste, kad god je to moguće, izbjegavati pušače i situacije koje vas mogu dovesti u iskušenje da pušite.

Ne zavaravajte se misleći da možete biti povremeni pušač, čak i ako ste prestali pušiti prije godinu ili više.

Oduprite se iskušenju da zapalite "samo još jednu cigaretu". Samo još jedna može lako dovesti do ostalih, pa će uskoro propasti sav vaš naporan trud koji ste uložili u to da prestanete pušiti. Međutim, ako pokleknete i zapalite još jednu cigaretu, nema razloga da ne posegnete za još jednom. Ako opet zapalite, ponovno prestanite. Milijuni pušača uspjeli su prestati pušiti. Ako ste odlučni i uporni, možete i vi.
dr. Vesna Harni
Literatura