Učestalost karcinoma u kemijskoj industrijiUčestalost karcinoma u kemijskoj industriji. Znanstvenici s Medical University of South Carolina, kao i iz Integrative Biostrategies iz Washingtona istraživali su smrtnost, kao i učestalost pojave karcinoma kod radnika u kemijskoj industriji u SAD i zapadnoj Europi, analizirajući studije objavljene u razdoblju između 1966. i 1997. godine.
Kontakt RSS
Lifestyle
U svijetu gdje tempo života postaje sve brži, sve više stresa i napetosti koje donosi svakidašnjica, predstavlja opasnost i prijetnju razvoju pojedinca i društva. Posljedica nepravilnog načina prehrane je povećanje broja oboljelih od tumora, kao i veća učestalost drugih kroničnih bolesti.

Učestalost karcinoma u kemijskoj industriji

Datum zadnje izmjene: 15. veljače 2013.
Drugi čimbenici ekološkog onečišćenja | Bisfenol A | Organska otapala i funkcija vida | Kreme za sunčanje | Učestalost karcinoma u kemijskoj industriji | Kvarcni pijesakZnanstvenici s Medical University of South Carolina, kao i iz Integrative Biostrategies iz Washingtona istraživali su smrtnost, kao i učestalost pojave karcinoma kod radnika u kemijskoj industriji u SAD i zapadnoj Europi, analizirajući studije objavljene u razdoblju između 1966. i 1997. godine.

Ovim istraživanjem obuhvaćeno je preko milijun radnika i preko 15 milijuna godina života. Ukupno su analizirane 461 kohortne studije, koje su razvstane u 181 skupinu prema specifičnosti ispitivane populaciji (npr. spol, latencija, trajanje zaposlenosti ).

S nekoliko izuzetaka i specifičnih uzroka povećanja smrtnosti odnosno specifičnih sijela malignoma, sveukupno je registrirana 10% manja smrtnost, nego je očekivano.

Manja smrtnost od očekivane zabilježena je kod općih uzroka smrtnosti kao što su kardiovaskularne bolesti, respiratorne bolesti (osim karcinoma pluća) i ciroza jetara, a razlozi za ovu pojavu objašnjavaju se povoljnim utjecajem tjelesnog rada na zdravlje (healthy worker effect).

Kada su u pitanju specifične bolesti kao što su to karcinom pluća i mokraćnog mjehura, učestalost obolijevanja je malo do umjereno povećana, a razlog je izlaganje nepoznatim humanim karcinogenima tijekom procesa rada.

Svakako najznačajniji podaci tiču se učestalosti karcinoma krvnog i limfatičnog sustava, gdje se kod radnika u kemijskoj industriji registrira porast javljanja ovih bolesti za 10 - 15%.

Znanstvenici preporučuju dodatna istraživanja koja bi omogućila kompletan uvid i razumijevanje potencijalne uloge metodologije rada, kao i ekoloških, te radnih navika u ovim relacijama.


Epidemiology 2001; Vol 12 (6): 727-740

dr. Vesna Harni