Rezultat nije zadovoljavajućiRezultat kolposkopije nije zadovoljavajući. Nezadovoljavajući kolposkopski rezultat opisujemo u slučaju kada se ne može prikazati skvamokolumnarna granica / izvorni skvamokolumnarni spoj, ili na pojavu i intenzitet kolposkopskih promjena utiču nalaz ozljede, upalnog procesa, atrofije cerviksa, kao i u slučaju kada se cerviks ne vidi u spekulima, što onemogućuje ispravno kolposkopiranje. Oznaka "rezultat kolposkopije nije zadovoljavajućeg karaktera" ne znači da je rezultat kolposkopije abnormalan, odnosno ne ukazuje na prisustvo ili odsustvo kolposkopskih lezija. Pojam je uveden u kolposkopsku klasifikaciju kako bi se trijažirale pacijentice kod kojih kolposkopiranje ne pridonosi konačnom postavljanju dijagnoze i razrješenju dileme postoji li ili ne abnormalni epitel na cerviksu. Ovaj nalaz zahtijeva dodatni dijagnostički angažman, kod displazija slabog stupnja obično HPV testiranje ili histološku verifikaciju odnosno procjenu transformacijske zone kod sumnje na displaziju visokog stupnja.
Kontakt RSS
Ginekologija
Brojni znanstvenici istražuju uzroke, a drugi nastoje pronaći brzu i učinkovitu pomoć za liječenje ginekoloških oboljenja. Većina njih usmjerena je na tjelesne smetnje, dok je manje učinjeno na razjašnjenju psiholoških mehanizama povezanih s ovim tegobama.

Rezultat nije zadovoljavajući

Datum zadnje izmjene: 17. listopada 2017.
Nezadovoljavajući kolposkopski rezultat

Na pojavu i intenzitet kolposkopskih promjena utiču ozljede, upalni proces, jaka infekcija, atrofija cerviksa. U ovakvim slučajevima nije moguća pravilna kolposkopska procjena promjena na vratu maternice, te se naglašava da je rezultat kolposkopije nezadovoljavajući. Nezadovoljavajući kolposkopski rezultat postoji i u slučaju kada se cerviks ne prikazuje u spekulima, što onemogućuje ispravno kolposkopiranje.

Oznaka "rezultat kolposkopije nije zadovoljavajućeg karaktera" ne znači da je rezultat kolposkopije abnormalan, odnosno ne ukazuje na prisutnost ili odsutnost abnormalnih kolposkopskih slika.

Ovaj pojam je uveden u kolposkopsku klasifikaciju kako bi se trijažirale pacijentice kod kojih kolposkopiranje ne pridonosi konačnom postavljanju dijagnoze i razrješenju dileme postoji li ili ne abnormalni epitel na cerviksu.

Ukoliko je rezultat kolposkopije nezadovoljavajućeg karaktera, taj nalaz zahtijeva dodatni dijagnostički angažman, jer kolposkopija nije odgovorila na pitanje je li PAPA test točno prepoznao sumnjive promjene na vratu maternice. Ako se radi o citološkim abnormalnostima slabog stupnja (LSIL u PAPA testu / CIN1), kolposkopija se obično dopunjava HPV testiranjem, a ukoliko postoje citološke abnormalnosti visokog stupnja (HSIL u PAPA testu / CIN2-3)  kako bi se ispravno procijenila događanja u transformacijskoj zoni potrebna je biopsija i histološka potvrda dijagnoze.

Nasuprot ovome, oznaka da je rezultat kolposkopije zadovoljavajućeg karaktera znači da se vrat maternice uredno prikazuje. Ova oznaka ne govori ništa o tome može li se ili ne može prikazati skvamokolumnarna granica.

Ukoliko se ne prikazuje svakokolumnarna granica, tada kažemo da je rezultat kolposkopije zadovoljavajući, ali kolposkopija nije adekvatna metoda u procjeni patoloških promjena jer su one najčešće lokalizirane u predjelu skvamokolumnarne granice.

I u ovom slučaju je potreban dodatni dijagnostički angažman, obično "mala" ili endocervikalna kiretaža kako bi se dobio materijal koji će onda patolog pregledati i procijeniti pod mikroskopom ima li ili nema abnormalnih promjena epitela. Bilo kakve grube kolposkopske promjene uvijek zahtijevaju biopsiju ili potpuno uklanjanje bolesnog tkiva.


 rEZULTAT NIJE
ZADOVOLJAVAJUĆINORMALNI
nALAZI
ABNORMALNI
nALAZI

NESPECIFIČNI
NALAZI
 
SUSPEKTNA
INVAZIJA

RAZNO

Biopsija vrata maternice

Biopsija je postupak uzimanja uzorka tkiva iz područja vrata maternice, kako bi patolog analizom toga uzorka nakon složene obrade, pod mikroskopom proučio tkivo i utvrdio točnu patohistološku dijagnozu, prisutnost ili proširenost bolesti.

Ukoliko se biopsijom odstrani cijela promjena, postupak se naziva ekscizijska biopsija i ona je istovremeno dijagnostički i terapijski postupak. Ako se uzme samo uzorak tkiva uz potpunu očuvanost histološke arhitekture stanica tkiva, tada je to incizijska biopsija.

Najveća je važnost biopsije u razlikovanju benignih i premalignih od malignih promjena. Biopsija se uzima i sa sumnjivih mjesta iz vagine pod kontrolom kolposkopa. Uzimanje uzorka tkiva s vrata maternice može se učiniti kao biopsija klještima (punch-biopsija), biopsija električnom omčicom (LETZ biopsija) i konusna biopsija (konizacija).

Endocervikalna kiretaža/ekskohleacija preporučuje se u obradi abnormalnog citološkog nalaza kako bi se dokazalo da u kanalu vrata maternice nema tumorskog procesa.
dr. Vesna Harni


Literatura
Rezultat nije zadovoljavajući