Suspektna invazijaKolposkopski nalazi sumnjivi na invaziju obuhvaćaju atipične krvne žile: nepravilnog su oblika, krivudave i zavijene poput vadičepa ili ukosnice. Čest su pratilac abnormalnih promjena na epitelu iznad kojeg se nalaze. Dodatni kolposkopski znaci suspektne invazije su fragilne krvne žile, nekroza, ulceracija, egzofitična lezija ..
Kontakt RSS
Ginekologija
Brojni znanstvenici istražuju uzroke, a drugi nastoje pronaći brzu i učinkovitu pomoć za liječenje ginekoloških oboljenja. Većina njih usmjerena je na tjelesne smetnje, dok je manje učinjeno na razjašnjenju psiholoških mehanizama povezanih s ovim tegobama.

Suspektna invazija

Datum zadnje izmjene: 17. listopada 2017.
Kolposkopski nalazi sumnjivi na invaziju obuhvaćaju: • Atipične krvne žile:


  nepravilnog su oblika, krivudave i zavijene poput vadičepa ili ukosnice. Čest su pratilac abnormalnih promjena na epitelu iznad kojeg se nalaze.
 • Dodatni kolposkopski znaci:

  • fragilne krvne žile,
  • nekroza,
  • ulceracija,
  • egzofitična lezija,
  • iregularna površina.

Kolposkopski nalazi sumnjivi na invaziju zahtijevaju u svakom slučaju histološku analizu. Uvijek kada postoji sumnja na invaziju potrebno je učiniti ne samo "malu" biopsiju već dijagnostičku konizaciju, kako bi se mogao pravilno planirati opseg daljnjih operacija: radikalni operativni zahvat kod karcinoma cerviksa ili poštedniji pristup u slučaju "mikroinvazije" - ako su atipične stanice probile bazalnu membranu ali promjene nisu dublje od 5 mm.

Tek nakon histološke procjene cijelog preparata, moguće je donijeti odluku koja je idnividualna, poštedna ukoliko je to moguće ili radikalna ako to dubina invazije zahtijeva. rEZULTAT NIJE
ZADOVOLJAVAJUĆINORMALNI
nALAZI
ABNORMALNI
nALAZI

NESPECIFIČNI
NALAZI
 
SUSPEKTNA
INVAZIJA

RAZNO

  dr. Vesna Harni


  Literatura
  Suspektna invazija