Laserska fotodestrukcijaLasersko uklanjanje dobroćudnih izraslina i prekanceroza - intraepitelnih lezija pločastog epitela stidnice i rodnice.
Kontakt RSS
Estetska ginekologija
Laserska tehnologija stvorila je temelj za nastanak estetske ginekologije. Toplinska energija koju stvara laser primjenjuje se u liječenju atrofije, inkontinencije i prekanceroza, a laserskim skalpelom oblikujemo male i velike usne te ožiljke nakon poroda.

Laserska fotodestrukcija

Objavljeno: 15. lipnja 2018., Datum zadnje izmjene: 16. lipnja 2018.Brojne žene rađaju se s manjim ili većim nepravilnostima ili dobroćudnim izraslinama u intimnom području, dok se to kod nekih žena može razviti nakon porođaja ili prirodnim procesom starenja. Izgled vanjskog spolovila, gruba asimetrija i parcijalna hipertrofija mogu uzrokovati osjećaj nezadovoljstva i pridonijeti gubitku samopouzdanja, ali i biti izvor stalne iritacije i nelagode prilikom spolnog odnosa, nošenja uske odjeće, sportskih i drugih fizičkih aktivnosti.

Pored toga, infekcija humanim papiloma virusima može ostaviti različite posljedice, kao što su kondilomi vulve i vagine, ali i intraepitelne promjene pločastog epitela ovih struktura koje mogu predstavljati i predstavljati karcinoma vulve i vagine.

Pojava laserskih tehnika unijela je novine i u načinu obavljanja manjih korekcija u izgledu intimnog područja. Korekcija vulve uz lasersku fotodestrukciju obavlja se u beskrvnom operativnom polju, te tijekom zahvata nije potrebna hemostaza, nema kirurškog šivanja, a dobra prokrvljenost genitalnog područja osigurava vrlo brzo cijeljenje, bez primjetnih ožiljaka. 

Prednosti laserske fotodestrukacije nad kirurškim rezom i laserskim skalpelom je u tome što nije potrebno šivanje tretiranog područja, manja je bolnost, vrijeme zahvata i oporavak su značajno manji. Nakon zahvata nije potrebna antibiotska terapija.


Laserska fotodestrukacija vulve


Laserska fotodestrukcija je postupak koji podrazumijeva uklanjanje manjih nepravilnosti ili tkiva uz pomoć laserske svjetlosti i bez reza. Postupak se provodi u lokalnoj anesteziji, pri čemu se na vrlo poštedan i nježan način mijenja izgled intimnog područja. Ovim putem se uklanjaju sve vrste nemalignih tvorbi u predjelu vulve, ali se postupak može koristiti i za uklanjanje viška nabora ili hiperpigmentacija, pri čemu se koriste različite vrste energija i valne duljine laserskog snopa svjetlosti. 

Medicinski gledano, najvažnija primjena laserske fotodestrukcije u ovom području  je u liječenju VIN-a, intraepitelnih lezija pločastog epitela vulve, koje mogu voditi u nastanak karcinoma vulve. 


Laserska fotodestrukacija vagine


Laserskom fotodestrukcijom u području vagine uništavamo vaginalne kondilome, papilome i druge izrasline, ali i promjene u okviru VAIN - vaginalnih intraepitelnih lezija pločastog epitela. Prednost nad elektrokoagulacijom ovih promjena je u tome što nema negativnih posljedica. Umjesto suženja, striktura i ožiljnih promjena vagine, nakon laserske fotodestrukcije se epitel u cijelosti obnovi zajedno s krvnim žilama, tako da se radi o pravom procesu regeneracije nakon zahvata.


Komplikacije laserskih zahvata su općenito izuzetno rijetke, a kod fotodestrukcije ih gotovo i nema.  Uglavnom su povezane s pojedinim posebnostima operiranog dijela tijela.

Oporavak nakon laserske fotodestrukcije je gotovo trenutačan ako se radi o sasvim malim destrukcijama, kada nije potrebno šivanje, a rana zarasta od podloge prema površini uz minimalnu njegu.

Kod većih zahvata je potrebna korekcija šivanjem i ponekada naknadno mirovanje i odgovarajući postoperativni oporavak koji se individualno planira. U slučaju šivanja koriste se vrlo tanki, intrakutani šavovi i samoresorptivni konac, tako da nije potrebno vađenje konaca od kojeg većina žena strijepi.


Dr. Vesna Harni je prvi ginekolog u Hrvatskoj, licencirana za obavljanje neinvazivnih i estetskih postupaka prema Europskom udruženju za estetsku ginekologiju (ESAG).

Zadovoljstvo dosadašnjih pacijentica koje su se podvrgle laserskim zahvatima, bilo je usmjereno na zadovoljavajući rezultat, brzi oporavak i povratak svakodnevnom profesionalnom i privatnim životu. 

Dr. Vesna Harni