Laserska labioplastikaLaserska labioplastika je korektivni laserski zahvat kojim se preoblikuju male ili velike stidne usne.
Kontakt RSS
Estetska ginekologija
Laserska tehnologija stvorila je temelj za nastanak estetske ginekologije. Toplinska energija koju stvara laser primjenjuje se u liječenju atrofije, inkontinencije i prekanceroza, a laserskim skalpelom oblikujemo male i velike usne te ožiljke nakon poroda.

Laserska labioplastika

Objavljeno: 4. veljače 2018.Laserska tehnologija u ginekologiji


Laserska tehnologija omogućila je uvođenje nekolikoh postupaka u ginekološku praksu. Prije svega je to uporaba toplinske laserske energije za revitalizaciju u regeneraciju tkiva, što se naziva laserska fototerapija. Pored toga, snaga ili jakost toplinske energije se mogu mijenjati pa se uporabom različitih sondi može postići fotodestrukcija ili snop laserskih zraka može koristiti kao laserski skalpel.

Laserska fotodestrukcija označuje mogućnost razaranja ("otapanja") različitih struktura laserskom energijom. U ginekologiji, to mogu biti različite strukture – izraštaji i benigni tumori na vanjskom spolovilu, ali i promjene u vagini, osobito promjene koje nastaju kao posljedica HPV infekcije a za koje ne postoje drugi adekvatni tretmani.

Laserski skalpel se koristi kada želimo obaviti kirurški zahvat na što poštedniji način. Približavanjem snopa laserskih zraka tkivu postižemo optimalno rezanje, a udaljavanjem laserske "sonde" dolazi do termokoagulacije i hemostaze, odnosno zatvaranja krvnih žila, zbog čega je krvarenje prilikom laserske operacije minimalno ili samo simboličkog karaktera. Od ostalih prednosti svakako treba napomenuti da je rez 100% sterilan i da nije nužna naknadna uporaba antibiotske terapije, jer praktično ne postoji mogućnost intraoperativne infekcije.

Kao i kod svih drugih laserskih zahvata na koži, koža je jedno vrijeme nakon operacije više osjetljiva na sunčevu svjetlost. Ovo nam u ginekologiji ne zadaje veći problem, ali nije na odmet znati da se nakon laserskih ginekoloških zahvata jedno vrijeme ne ide na nudističke plaže ili u solarij.

Brojne žene rađaju se s većim ili nepravilnim, asimetričnim ili hipertrofičnim malim usnama, dok kod nekih to može izazvati porođajna trauma, ginekološka operacija, drugi traumatski događaj ili prirodni proces starenja.

Izgled malih usana može uzrokovati osjećaj nezadovoljstva i pridonijeti gubitku samopouzdanja, ali i biti izvor stalne iritacije i nelagode prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti, sjedenja, bavljanje sportom, nošenja uske odjeće ili kod spolnog odnosa. 

Prekomjerno razvijene stidne usne nisu samo estetski nedostatak, one zahtjevaju i viši stupanj higijene, osobito tijekom razdoblja mjesečnice. Izrazito hipertrofične i asimetrične male labije onemogućuju nošenje željene odjeće, uskih hlača i tajica, kao i nesmetani odabir kupaćeg kostima i slobodno ponašanje na plaži, bazenu ili sportskom terenu. 


Laserska labioplastika


Labioplastika je postupak koji podrazumijeva smanjenje ili promjenu oblika malih labija uz pomoć kirurškog zahvata. Obično se provodi kod povećanih, izduljenih ili asimetričnih malih usana koje ometaju svakodnevno funkcioniranje kao što su sjedenje i bavljenje sportom – vožnja biciklom, ali i normalna spolna aktivnost. Labioplastika se može samostalno, kada se korigiraju samo male usne, ili u kombinaciji s labioplastikom velikih usana i "kamuflažom" klitorisa - korekcijom nabora i viška kože u predjelu prednje komisure i klitorisa.

Pojava laserskih kirurških tehnika unijela je novine i u načinu obavljanja korekcija u izgledu malih labija. Korekcija malih labija pomoću laserskog skalpela obavlja se u gotovo beskrvnom operativnom polju. Dobra prokrvljenost genitalnog područja osigurava vrlo brzo cijeljenje bez većih ožiljaka.

Prednosti laserskog skalpela nad kirurškim su i točnija linija urezivanja kao i apsolutna sterilnost, zbog čega nije potrebna naknadna antibiotska terapija. Vrijeme operacije i razdoblja oporavka značajno je manje.

Pored toga, laserska labioplastika se može koristiti kako bi se uklonila područja viška nabora i hiperpigmentacije. Bilo koje nemaligne tvorbe u predjelu malih usana mogu se također odstraniti laserskim kirurškim zahvatom, dok se genitalni kondilomi obično destruiraju laserskim zrakom.

Resekcija malih usana može se učiniti tako da se napravi marginalna ili bočna resekcija, V-resekcija ili deepitelizacijom. Svaka o ovih tehnika ima svoje prednosti i nedostatke.

U okviru laserske labioplastike najčešće se koriste kombinirane metode. Hipertrofična koža u predjelu klitorisa se obično odstrani V-resekcijom ("kamuflaža" klitorisa), a male usne se formiraju marginalnom resekcijom. Pored toga, fotodestrukcijom se mogu ukloniti i korigirati asimetričnosti koje katkada ostaju i nakon labioplastike. 

Za razliku od kirurških tehnika koje mogu dovesti do smanjenja senzibiliteta genitalnog područja nakon zahvata, laserska energija i toplina aplicirana u tkivo tijekom zahvata potiče stvaranje novih krvnih žila, kolagena i živčanih vlakana, pa se linija reza kasnije ne primjećuje, a osjetljivost ne samo da nije smanjenja već je vrlo često i povećana, što zbog učinka samog lasera što zbog zahvata koji ženi vraća samopouzdanje. 

Laserska labioplastika spada u kirurške zahvate manjeg opsega, čiji su rezultati vrlo učinkoviti. Izvodi se u lokalnoj anesteziji, a postupku prethodi ginekološki pregled s vulvoskopijom i planiranje zahvata, kada se mapira genitalno područje i obilježe sve nepravilnosti koje treba ukloniti. Pri ovom pregledu se planira "figuru" reza i rekonstrukcije, vodeći računa o željama pacijentice kako bi se odstranila optimalna količina tkiva i postigao željeni rezultat. 

Prednosti "laserskog skalpela" nad kirurškim su i točnija linija urezivanja, te apsolutna sterilnost, zbog čega nije potrebna naknadna antibiotska terapija ukoliko se radi samostalna labioplastika. Laserskim skalpelom se pored toga "upucava" laserska toplina kroz rubove reza u podležeće tkivo, čime se potiče proces regeneracije tkiva. Kako bi se ubrzalo cijeljenje rane i smanjila bolnost operiranog područja nakon zahvata se u operirano područje injiciraju matične - "stem" stanice. 

Vrijeme operacije i razdoblja oporavka značajno je manje. Premda nakon bilo kojeg kirurškog reza postoji mogućnost smanjenja osjetljivosti operiranog područja, laserska tehnika sa stvaranjem novih krvnih žila, kolagena i novih živčanih vlakana najčešće dovodi do suprotnog učinka, smanjenja napetosti i bolje osjetljivosti operiranog područja.

Komplikacije su izuzetno rijetke kod obavljanja laserskih kirurških zahvata, uglavnom su povezane s pojedinim posebnostima operiranog dijela tijela. Obzirom da se pri laserskoj labioplastici istodobno duž crte reza rana i koagulira čime se prevenira neželjeno krvarenje i hematomi za vrijeme i nakon operacije, što znatno pospješuje i ubrzava oporavak te poboljšava rezultat operacije. 

Najčešće komplikacije su krvarenje i stvaranje hematoma te oteklina u predjelu vulve (unutar 24 h), koji se u potpunosti resorbiraju najčešće u roku od tjedan dana.

Za potpuni oporavak nakon labioplastike potrebno je 6-8 tjedana, pri čemu sa smetnjama uslijed zahvata treba računati do tri tjedna. Nakon operacije je područje osjetljivije i bolnije tijekom sljedećih nekoliko dana, kada se savjetuje mirovanje i izbjegavanje većeg napora, sjedeće aktivnosti, te nošenje uske odjeće. Tijekom narednih tri tjedna do potpunog zarastanja, može se osjećati lagana bolnost, nelagoda i otečenost operirane regije, a spolni odnos, vožnja bicikla ili jahanje se ne preporučuju tijekom cijelog razdoblja oporavka. 

Zahvat treba planirati neposredno po završenoj mjesečnici ili odgoditi narednu mjesečnicu kontraceptivnim pilulama. 

Zadovoljstvo dosadašnjih pacijentica koje su se podvrgle laserskoj operaciji, bilo je usmjereno na zadovoljavajući rezultat, brzi oporavak i povratak svakodnevnom profesionalnom i privatnim životu.
Dr. Vesna Harni


Laserska labioplastika