Laserska fototerapijaLaserska fototerapije nova je jedinstvena tehnika obnavljanja i pomlađivanja tkiva u intimnom području uz pomoć laserske svjetlosti.
Kontakt RSS
Estetska ginekologija
Laserska tehnologija stvorila je temelj za nastanak estetske ginekologije. Toplinska energija koju stvara laser primjenjuje se u liječenju atrofije, inkontinencije i prekanceroza, a laserskim skalpelom oblikujemo male i velike usne te ožiljke nakon poroda.

Laserska fototerapija

Objavljeno: 24. travnja 2018., Datum zadnje izmjene: 16. lipnja 2018.


Brzi razvitak novih tehnologija i nagomilavanje znanstvenih spoznaja uz nezaobilaznu činjenicu da se ginekologijom bavi i sve veći broj žena, zasigurno su pridonijeli snažnim promjenama koje gotovo svakodnevno zahvaćaju ovo područje:

 • Napredovanjem kolposkopije i poštedne kirurgije te uporabom dijatermijske omčice (LETZ), klasična konizacija ostaje rezervirana samo za liječenje posebnih oblika predstadija karcinoma vrata maternice.
 • Razvitak vulvoskopije omogućio je identifikaciju vulvarnih dermatoza i izdvojio je lihen sklerozus vulve iz skupine obligatnih prekanceroza koje zahtijevaju opsežne kirurške intervencije.
 • Umjesto velikih i mutilantnih zahvata u ginekološkoj onkologiji, u stalnom je porastu proces individualizacije operativnog zahvata, te poštedni zahvati kod ranih oblika karcinoma.
 • Hormonska spirala tijekom prijelaznog razdoblja drastično je smanjila učestalost kiretaža i histerektomija zbog neuzastavljivih materničnih krvarenja.
 • Menopauzalne tegobe uspješno prevladavamo načinom života, promjenama u prehrani, koristimo fitoterapiju, hormonsku terapiju i psihofarmake gdje je to potrebno.
 • Kombiniranim probirom i neinvazivnim prenatalnim testovima točno se postavlja dijagnoza kromosomopatija.
 • Najsuvremeniji ultrazvuk s digitalnom tehnologijom kao petom dimenzijom, omogućuje prikaze fetusa iz svih kutova, koji nisu uvijek dostupni standardnim pregledom.

Uporedo s jačanjem medicinskog kredibiliteta u dijagnostici, praćenju i liječenju ginekoloških stanja i bolesti, došlo je i do jačanja svijesti o potrebi osobnog angažmana u zaštiti, njezi i primjeni odgovarajućih preparata i postupaka za očuvanje integriteta zdrave kože u intimnom području.


Promjene kože u intimnom području

Promjene kože u intimnom području su prirodne i dio su biološkog procesa starenja neposredno povezanog sa starenjem ostalih organa. Razlog tome je anatomska i fiziološka povezanost kože intimnog područja s organima koje prekriva. Manji, u smislu manje vidljiv i povezan s manje nelagode, je izgled kože koja stari.

Prirodnim starenjem i promjenama u strukturi epidermisa, koža postaje tanja, fragilnija, suha, hrapava, neelastična, sklonija je pucanju i manje je otporna prema prodoru stranih tvari i bakterija. Međutim, starenje kože i promjene u razini estrogena u prijelaznom razdoblju i menopauzi, uzrokuju i promjene u strukturi potkožnog tkiva, gdje se smanjuje broj stanica kao i broj krvnih žila uslijed čega nastaju brojne smetnje koje bitno utječu na kvalitetu svakodnevnog, kao i spolnog života žene.

Posebno poglavlje u životu svake žene predstavljaju porod i porođajne traume, ginekološke operacije pri kojima se odstranjuju maternica i jajnici, ali i uzimanje antiestrogena u okviru liječenja nekih malignih bolesti, kao što je to rak dojke. Pored toga, oštećenja u imunološkom odgovoru koja izazivaju kožne bolesti kao što su vulvarne dermatoze - lihen sklerozus, planus i simpleks, izazivaju brojne, često nesnosne tegobe.

Najčešći od ovih simptoma su:
 • svrbež i pečenje u intimnom području,
 • suhoća i pucanje kože,
 • slabost i gubitak elastičnosti kože i sluznica i
 • bolnost prilikom intimnog odnosa.

Ovi problemi često se ignoriraju kako od strane pacijentica tako i od strane liječnika, svrstavajući se u neželjene pojave prirodnog procesa starenja.

Poliklinika Harni je prva zdravstvena ustanova u Hrvatskoj koja je započela brigu o ovim tegobama na novi, inovativan način, uporabom suvremene i moćne laserske tehnologije u različitim oblicima kao što su laserska fototerapija, laserska fotodestrukcija i laserski skalpel (laserska kirurgija).


Laser u ginekologiji

Laserska tehnologija omogućila je uvođenje nekoliko postupaka u ginekološku praksu. Prije svega to je uporaba toplinske energije laserskog svjetlosnog snopa za revitalizaciju tkiva s ciljem regeneracije i pomlađivanja, što se naziva laserska fototerapija.

Pored toga, snaga ili jakost toplinske energije mogu se mijenjati pa se uporabom različitih sondi može postići fotodestrukcija. Laserska fotodestrukcija označava mogućnost razaranja različitih struktura - benignih izraslina i tumora na vanjskom spolovilu,  ali i liječenje benignih i premalignih promjena kako na vratu maternice, tako i u vagini ili na vulvi osobito onih koje su nastale kao posljedica infekcije HPV-om i za koje nema odgovarajućeg tretmana kao što su intraepitelne lezije pločastog epitela.

Laserski skalpel koristi se kada želimo obaviti kirurški zahvat na što poštedniji način. Približavanjem snopa laserskih zraka tkivu postiže se točnija linija urezivanjem odnosno optimalan rez, dok udaljavanjem laserske "sonde" dolazi do termokoagulacije i hemostaze, odnosno zatvaranja krvnih žila i minimalnog krvarenja. Među ostalim prednostima svakako treba napomenuti da je rez sto posto sterilan pa nije nužna naknadna primjena antibiotske terapije, skraćeno je vrijeme operacije kao i postoperativnog oporavka.


Laserska fototerapija

Laserska fototerapije novi je jedinstveni metod obnavljanja i pomlađivanja tkiva u intimnom području. Pomoću laserske svjetlosti koju oslobađa sonda, laserski sustav oslobađa toplinsku energiju, koja se u vidu laserskih stupaca "upucava" u dublje slojeve tkiva. Između laserskih stupaca ostaju područja netaknutog tkiva - zbog čega se ovaj tip laserske fototerapije naziva frakcijski laser.

Frakcijski laser omogućuje poticanje staničnih promjena koje pomažu u promicanju ozdravljenja i smanjuju vrijeme preoblikovanja tkiva nakon tretmana.
 
Laserska svjetlost stimulira prirodne procese povećanja protoka krvi i potiče stvaranje kolagena, koji poboljšavaju integritet i elastičnost kože i mukoze. Postupak preoblikavanja i regeneracija tkiva učinkovit je u ublažavanju bolnosti kod atrofije ili jednostavnog poboljšanja elastičnosti stijenka intimnih organa za učinak pomlađivanja.

Mehanizam djelovanja laserske svjetlosti obuhvaća aktivaciju fibrocita i njihov prijelaz u matičnu formu fibroblasta koji stvaraju molekule tropokolagena. Ova tvar sudjeluje u stvaranju proteglikanskih kompleksa koji vezuju velike količine vode time povećavajući vlažnost ovog područja i umnožavanju kolagenih vlakana čime se poboljšava elastičnost mukoze i učinkovito pomlađuje i obnavlja tkivo ne samo u estetskom, već i u terapijskom smislu.

Popularni naziv ovog postupka nazvan je prema najčuvenijem zagonetnom smješku 'MonaLisa Touch' ili dodir Mona Lize.

Obnavljanjem tkiva,  oporavljaju se funkcije:
 • prehrane tkiva,
 • vlaženja,
 • tonusa i
 • osjetljivosti.

Uporaba frakcijskog lasera je najveća prednost 'MonaLisa Touch' postupka, kako za rezultate tako i sigurnost pacijentice, jer je na ovaj način toplinska energija pohranjena u idealnoj dubini u tkivu. Frakcijski laserski tretman ostavlja većinu površinskog epitelnog sloja netaknutom, što je važno iz perspektive sigurnosti. Sam tretman je neinvazivan i ne zahtijeva anesteziju.

Objavljena istraživanja pokazuju da se najbolji učinak dobije nakon tri fototerapijska postupka, koji se obavljaju u razmacima od 6-8 tjedana. Većina pacijenata primjećuje značajno poboljšanje već nakon prvog postupka. Kod uznapredovalih promjena, pacijentima se preporučuje godišnja kontrola i eventualno ponavljanje postupka.

Bilo da ste u potrazi za ublažavanjem simptoma atrofije, ili želite učinak pomlađivanja, laserska fototerapija je održiva opcija, potpomognuta kliničkim istraživanjima i brojnim uspjesima u ginekološkim postupcima.Laserski tretman uz matične stanice


Pored samostalne laserske terapije, frakcijski laser omogućuje i primjenu uporabu matičnih "stem" stanica za regeneraciju tkiva intimnog područja. Ovaj postupak kojim se iz krvi pacijenta posebnim postupkom izdvaja plazma bogata matičnim stanicama označuje se i kao PRP, što je kratica za "platelet-riched plasma". 

Primjena frakcijskog lasera i laserskih stupića stvara sićušne mikropore kojim tkivo usisava plazmu s matičnim stanicama, za razliku od ovih postupka na drugim dijelovima tijela, kada je nužan postupak injiciranja plazme s matičnim stanicama. Matične stanica višestruko ubrzavaju postupak regeneracije, te je učinak samog postupka dulji.

Dr. Vesna Harni je prvi ginekolog u Hrvatskoj, licencirana za obavljanje neinvazivnih i kozmetoloških postupaka prema Europskom društvu za estetsku ginekologiju (ESAG).Dr. Vesna Harni