LiječenjeLiječenje policističnih jajnika. Policistični jajnici. PCOS. Sindrom policističnih jajnika. Osnovni problem policističnih jajnika je anovulacija ili izostanak ovulacije pa se u ovim slučajevima vrši stimulacija i indukcija ovulacije najčešće uz istodobnu inhibiciju aktivnosti hipofize s ciljanim spolnim odnosom. Trudnoća sama po sebi vrlo povoljno djeluje na PCOS. PCOS je moguće liječiti i kirurškim putem. Primjenjuje se laparoskopski drilling ili klinasta resekcija jajnika, a osnovna je svrha ovih zahvata smanjiti zapreminu povećanih policističnih jajnika, kao i pretjeranu proizvodnju muških spolnih hormona.
Kontakt RSS
Humana reprodukcija
Cilj svih postupaka u liječenju neplodnosti je stvaranje pogodnih uvjeta i sredine za spajanje spolnih stanica, spermatozoida i jajne stanice, uspješno začeće, uspješnu trudnoću i porođaj djeteta.

Liječenje

Vezano
Vezani članci
Literatura
Datum zadnje izmjene: 16. lipnja 2018.
Pojam i definicija | Liječenje

Pretjerana debljina vrlo je čest problem žena s policističnim jajnicima. Smanjenje tjelesne težine za samo 5% može ponovno uspostaviti ovulacijski ciklus, pored toga ima višestruko pozitivne učinke.

Normalna tjelesna težina ujedno znači i manje problema s kolesterolom, lipidima i inzulinom. Uz mršavljenje važna je i tjelesna aktivnost, prestanak pušenja i uzimanja alkohola, te općenito usvajanje zdravog načina života.


U okviru liječenja neplodnosti..

Osnovni problem policističnih jajnika je anovulacija, izostanak ovulacije pa se u ovim slučajevima vrši stimulacija i indukcija ovulacije najčešće uz istodobnu inhibiciju aktivnosti hipofize s ciljanim spolnim odnosom. Trudnoća sama po sebi vrlo povoljno djeluje na PCOS.

Ostali problemi vezani uz anovulaciju su izostanak menstruacije kao i problemi vezani uz visoku razinu testosterona.

U liječenju neredovitih ciklusa primjenjuju se gestagenska terapija i oralna kontracepcija, najčešće onih preparata koji istodobno imaju antiandrogeno djelovanje.

Lijekovi se primjenjuju po točno određenim shemama kao što su obrnuta Kauffmann-ova ili shema po Hammerstein-u, a vrlo uspješno djelovanje na policistične jajnike nastupa uz oralnu hormonsku kontacepciju s antiandrogenskom komponentom.

Ukoliko postoje značajna metabolička odstupanja u smislu periferne rezistencije na inzulin i hiperinzulinemija primjenu se i lijekovi iz drugih skupina, kao npr. antidijabetični lijekovi.

Periferna inzulinska rezistencija razlog je povećenja razine kolesterola i krvnih masnoća, te brojnih drugih endokrinoloških i metaboličkih poremećaja, čiji je krajnji rezultat šećerna bolest, koja se dijagnosticira kod čak 80 - 90% pacijentica koje nisu liječene od PCOS.


Kirurški pristup

PCOS je moguće liječiti i kirurškim putem. Primjenjuje se laparoskopski "drilling" ili "klinasta resekcija" jajnika.

Osnovna je svrha ovih zahvata smanjiti zapreminu povećanih jajnika, kao i pretjeranu proizvodnju muških spolnih hormona.


Psihoginekologija

Uvijek kada postoji problem u svezi nečega tako kompliciranog kao što je to proces ovulacije ili složena funkcija jajnika, uzročne obrasce tražimo u mehanizmima koji reguliraju menstrualni ciklus.

Najčešći uzroci izostanka ovulacije, premećaja menstrualnog ciklusa i izostanka mjesečnice su posljedica abnormalne funkcije kontrolnih mehanizama u središnjem živčanom sustavu. Menstrualni ciklus kontroliraju prije svega hipotalamus i hipofiza, koji su dio limbičkog sustava "zaduženog" za doživljaj, obradu i pohranu emocionalnih stanja. Otuda je neravnoteža u finom usklađivanju neuropeptida involviranih u naš emocionalni, najčešće nesvjesni život, glavni razlog neravnoteže menstrualnog ciklusa s opisanim posljedicama.

Neki autori, osobito psihoanalitičari povezuju stres koji dovodi do poremetnje menstrualnog ciklusa, izostanka ovulacije ili gubitka menstruacije i nastanka PCOS s negativnim emocijama koje nastaju uslijed osjećaja podređenosti ili inferiornosti u ulozi žene.

Ponovno uspostavljanje ciklične funkcije jajnika zahtijeva analizu usvojenih negativnih poruka, kao i ponovnu uspostavu ciklične izmjene i protoka emocija.

Potrebno je dopustiti puni opseg emocionalnih reakcija na događaje u životu. Otuda u liječenju svih ovih odstupanja veliku ulogu igraju psihoterapija i psihoanaliza, kao i brojni postupi u okviru alternativnog i holističkog pristupa kao što je terapija svjetlom, svakodnevno izlaganje svjetlosti punog spektra.
dr. Vesna Harni

Literatura
Liječenje