Matične stanice u ginekologijiSve je veći broj publikacija o primjeni matičnih stanica u liječenju bolnih sindroma u intimnom području (vulvodinija, intersticijski cistitis), kao i poboljšanju spolnog doživljaja u žena (amplifikacija G i O točke).
Kontakt RSS
Estetska ginekologija
Laserska tehnologija stvorila je temelj za nastanak estetske ginekologije. Toplinska energija koju stvara laser primjenjuje se u liječenju atrofije, inkontinencije i prekanceroza, a laserskim skalpelom oblikujemo male i velike usne te ožiljke nakon poroda.

Matične stanice u ginekologiji

Objavljeno: 5. lipnja 2018., Datum zadnje izmjene: 16. lipnja 2018.
Primjena vlastite krvi u terapijske svrhe u medicini poznata je više od jednog stoljeća. Tijekom posljednjih nekoliko godina sve je veći broj publikacija o matičnim stanicama i PRP (platelet rich plasma) postupcima u gotovo svim medicinskim područjima.

Postupak je razvijen tijekom 1970-ih godina i prvu put je korišten 1987. godine u Italiji tijekom operacije na otvorenom srcu.

Popularnost PRP terapije raste tijekom 1990-ih godina, a danas se koristi sve više za liječenje sportskih ozljeda i drugih bolnih stanja, u kirugiji za cijeljenje rana, u stomatologiji i za brojne estetsko-korektivne zahvate.

Budućnost dubinske regeneracije i revitalizacije leži u vlastitoj krvi te masnom tkivu pa ne postoji ništa bolje i sigurnije od vlastitog tkiva.  Uz najbolje rezultate koji daju prirodan izgled nema rizika od infekcije.


Što su matične stanice i PRP postupak?


Stanična terapija PRP znači da se za regeneraciju tkiva koristi pročišćeni i obogaćeni dio krvi koji se naziva plazma. Cilj pripreme PRP je izolirati najvrijednije sastojke krvi kao što su faktori rasta i matične stanice koje imaju snažan efekt tkivne regeneracije i obnove kože.

Najveća prednost tretmana je istodobna korekcija većeg broja problema – bolnost, estetski izgled – funkcionalnost, pri čemu se radi o 100% prirodnom postupku.

Izolirani faktori rasta i matične stanice imaju posebno jak izražen učinak regeneracije i pomlađivanja tako što nadoknađuju izgubljeni volumen, stvaraju novi kolagen, ubrzavaju metabolizam tkiva i tako potiču obnovu uz uklanjanje oštećenja tkiva.

Cilj primjene PRP je potaknuti prirodne procese obnove regeneracije te iskoristiti vlastite snage organizma. Tretman potiče kaskadnu reakciju koja se s vremenom ubrzava i pojačava, pa se rezultat katkada osjeća trenutno, kako na površini tako i dubinski na mjestu koje se tretira.


Primjena matičnih stanica uz lasersku terapiju


Pored samostalne laserske terapije, frakcijski laser omogućuje i primjenu PRP postupka i uporabu matičnih stanica za regeneraciju tkiva intimnog područja.

Primjena frakcijskog lasera i laserskih stupića stvara sićušne mikropore kojim tkivo usisava plazmu s matičnim stanicama, za razliku od PRP postupka na drugim dijelovima tijela, kada je nužan postupak injiciranja plazme s matičnim stanicama.

Matične stanica ubrzavaju postupak regeneracije, te je učinak samog postupka dulji.

Matične stanice se preporučuju i za liječenje urogenitalne atrofije i uroinkontinencije, a dodatni učinak postiže se injiciranjem matičnih stanica parauretralno ili u parakolpij, čime se postiže izraženiji učinak u podizanju mokraćnog mjehura i rješavanju problema inkontinencije.


Primjena matičnih stanica na G i O točku


Primjena matičnih stanica u ginekologije je sve popularnija i kao amplifikacija erogenih zona, kao što su amplifikacija "G" točke i "O" točke.

U ovim slučajevima matične stanice se injiciraju u G-točku ili kružno oko ulaza u vaginu (O), što pojačava seksualni užitak kod žena. U ovu svrhu matične stanice se mogu kombinirati i s hijaluronskim filerima, čime se pojačava njihov učinak.


Primjena matičnih stanica s botoksom


Matične stanice se primjenjuju uvijek kada želimo eliminirati bolnost i olakšati zarastanje rana. Otuda je sve veća i važnija njihova primjena u liječenju vulvodinije i vaginizma. U ovu svrhu matične stanice se primjenjuju samostalno ili u kombinaciji s botoksom koji inhibira prekomjernu aktivnost perifernih živčanih vlakana što ovodi do osjećaja bolnosti . 


Kome se ne preporučuje PRP?

  • trudnicama
  • kod povišenog tlaka
  • kod terapije protiv zgrušavanja krvi
  • osobama s poremećajem zgrušavanja krvi
  • srčanim bolesnicima
  • osobama koje žele trenutne rezultate
  • osobama s nerealnim očekivanjima
  • osobama s autoimunim bolestima

Koje su nuspojave tretmana?

Praktički nema nikakvih nuspojava osim ponekad kratkotrajnih modrica koje se lako prikriju s puderom. Moguća je manja kratokrajna natečenost koja često ne bude izražena.

Koliko traje učinak tretmana?

Nije moguće točno predvidjeti duljinu trajanja rezultata. Prema uputama proizvođača učinak traje do 18 mjeseci ovisno o kvaliteti kože, navikama života, oštećenju kože i mjestu tj. vrsti primjene tretmana.

Savjetuje se 1 tretman održavanja svakih 18-36 mjeseci kako bi rezultati što dulje trajali i bili bolji, što nije obavezno.

Nema nikakve ovisnosti nakon prestanka djelovanja tretmana niti pogoršanja.

Dr. Vesna Harni je prvi ginekolog u Hrvatskoj, licencirana za obavljanje neinvazivnih i estetskih postupaka prema Europskom društvu za estetsku ginekologiju - ESAG.Dr. Vesna HarniMatične stanice u ginekologiji