Nespecifičan nalazNespecifični kolposkopski nalazi su: Leukoplakija koja označuje prisustvo bijele mrlje na površini vrata maternice ili rodnice i stidnice. Radi se o površinskom orožnjavanju epitela koji normalno ne orožnjava, a nakupina orožnjalih slojeva je pri kolposkopiji vidljiva kao bijela mrlja. Kod leukoplakije izostaje pri Schillerovoj probi bojanje epitela u tamno smeđu boju. Razlog tomu je nedostatak staničnih slojeva koje sadrže glikogen i njihova zamjena parakeratotičnim stanicama. Drugi nespecifčni kolposkopski nalazi su erozija i JNE - jod-negativni epitel. Prava erozija je područje ogoljelog epitela. Može je uzrokovati ozljeda, može ukazivati i na ranjavost pokrovnog epitela, a time i na moguću abnormalnost. Jod negativni epitel nakon premazivanja vrata maternice Lugolovom otopinom zreli pločasti epitel koji sadržava glikogen boji se intenzivnom smeđom bojom. Jod negativna područja mogu predstavljati nezrelu metaplaziju ili stanja hipestrogenemije (atrofija).
Kontakt RSS
Ginekologija
Brojni znanstvenici istražuju uzroke, a drugi nastoje pronaći brzu i učinkovitu pomoć za liječenje ginekoloških oboljenja. Većina njih usmjerena je na tjelesne smetnje, dok je manje učinjeno na razjašnjenju psiholoških mehanizama povezanih s ovim tegobama.

Nespecifičan nalaz

Datum zadnje izmjene: 17. listopada 2017.
Nespecifični kolposkopski nalazi su:

 • Leukoplakija


  označuje prisustvo bijele mrlje na površini vrata maternice ili rodnice i stidnice. Radi se o površinskom orožnjavanju epitela koji normalno ne orožnjava, a nakupina orožnjalih slojeva je pri kolposkopiji vidljiva kao bijela mrlja. Kod leukoplakije izostaje pri Schillerovoj probi bojanje epitela u tamno smeđu boju. Razlog tomu je nedostatak staničnih slojeva koje sadrže glikogen i njihova zamjena parakeratotičnim stanicama.
 • Erozija:


  prava erozija je područje ogoljelog epitela. Može je uzrokovati ozljeda, može ukazivati i na ranjavost pokrovnog epitela, a time i na moguću abnormalnost i
 • Jod negativni epitel:


  nakon premazivanja vrata maternice Lugolovom otopinom zreli pločasti epitel koji sadržava glikogen boji se intenzivnom smeđom bojom. Jod negativna područja mogu predstavljati nezrelu metaplaziju ili stanja hipestrogenemije (atrofija).

Nespecifični kolposkopski nalazi su dobili ovaj nalaz jer u ovim slučajevima nije moguće reći radi li se o manje značajnim promjenama tkiva kao što je kronični cervicitis ili je u pitanju intraepitelna lezija visokog stupnja. U jednom slučaju se biopsijom dobije CIN3 ili CIN2, u drugom slučaju kronični cervicitis.


 rEZULTAT NIJE
ZADOVOLJAVAJUĆINORMALNI
nALAZI
ABNORMALNI
nALAZI

NESPECIFIČNI
NALAZI
 
SUSPEKTNA
INVAZIJA

RAZNO

Otuda se kaže da je izgled ovih lezija "nespecifičan", ali niti u kojem slučaju ovo nisu uvijek dobroćudne promjene i zahtijevaju visoki oprez u interpretaciji.
 


  dr. Vesna Harni


  Literatura
  Nespecifičan nalaz