Normalan nalazNormalni kolposkopski nalazi su: izvorni pločasti epitel, cilindrični epitel (ektopij) i metaplastični pločasti epitel (normalna transformacijska zona). Izvorni pločasti epitel je normalan kolposkopski nalaz, epitel je gladak, svijetlo roza boje, sjajan. Radi se o mnogoslojnom pločastom epitelu koji ne orožava, bogatom u glikogenu. Ukoliko originalni pločasti epitel prekriva vrat maternice u cijelosti, tzv. epitelna granica leži endocervikalno. Razlikuju se zreli pločasti epitel i atrofični pločasti epitel. Normalan kolposkopski nalaz je i cilindrični epitel (ektopij), koji označuje prisustvo cilindričnog epitela na cervikalnoj površini. Istodobno označuje prisustvo epitelne granice na površini vrata maternice. Cilindrični epitel je lagano izdignut, sitnog grozdastog oblika, sjajan, veoma lako se razlikuje od okolnog epitela. Ektopij se nalazi kod oko 70% žena tijekom reprodukcijske dobi. U normalne kolposkopske nalaze ubrajaju se i deciduoza u trudnoći koja označuje fiziološke promjene prije svega normalnog cilindričnog epitela i naglašenost njegovih grozdića koje nastaju uslijed učinka visoke razine ženskih spolnih hormona tijekom trudnoće na epitel cerviksa, kao i transformacijska zona. Transformacijska zona (TZ) je pojam koji označuje granicu između izvornog pločastog i izvornog cilindričnog epitela. Histološki ekvivalent je tzv. metaplazija. Kolposkopski se razlikuju tri tipa transformacijske zone.
Kontakt RSS
Ginekologija
Brojni znanstvenici istražuju uzroke, a drugi nastoje pronaći brzu i učinkovitu pomoć za liječenje ginekoloških oboljenja. Većina njih usmjerena je na tjelesne smetnje, dok je manje učinjeno na razjašnjenju psiholoških mehanizama povezanih s ovim tegobama.

Normalan nalaz

Datum zadnje izmjene: 6. siječnja 2017.
Normalni kolposkopski nalazi su:


 • Izvorni pločasti epitel

  Ovaj epitel je gladak, svijetlo roza boje, sjajne površine. Histološki se radi se o mnogoslojnom pločastom epitelu koji ne orožava, bogatom u glikogenu. Ukoliko originalni pločasti epitel prekriva vrat maternice u cijelosti, tzv. epitelna granica leži endocervikalno. Razlikuju se zreli pločasti epitel i atrofični pločasti epitel, i oba se ubrajaju u normalan nalaz.

 • Cilindrični epitel (ektopij)

  Cilindrični epitel (ektopij) označuje prisustvo cilindričnog epitela na cervikalnoj površini. Istodobno označuje prisustvo epitelne granice na površini vrata maternice. Cilindrični epitel je lagano izdignut, sitnog grozdastog oblika, sjajne površine. Veoma lako se razlikuje od okolnog epitela. Ektopij ("ranica") se nalazi kod oko 70% žena tijekom reprodukcijske dobi.

 • Deciduoza u trudnoći

  Deciduoza označuje fiziološke promjene prije svega normalnog cilindričnog epitela i naglašenost njegovih grozdića koje nastaju uslijed učinka visoke razine ženskih spolnih hormona tijekom trudnoće na epitel cerviksa.

Transformacijska zona (TZ)

Transformacijska zona je pojam koji označuje granicu između izvornog pločastog i izvornog cilindričnog epitela. Histološki je ova granica ekvivalent tzv. "metaplazije". rEZULTAT NIJE
ZADOVOLJAVAJUĆINORMALNI
nALAZI
ABNORMALNI
nALAZI

NESPECIFIČNI
NALAZI
 
SUSPEKTNA
INVAZIJA

RAZNO


Kolposkopski se razlikuju tri tipa transformacijske zone:

Tip 1 transformacijske zone:

TZ je kompletno ektocervikalna i u potpunosti je vidljiva. Površinom može biti manja ili veća.

Tip 2 transformacijske zone:

TZ ima određenu endocervikalnu komponentu, ali je u potpunosti vidljiva uz primjenu istrumenta (pincete, štapića ili Koganova spekuluma).
Ektocervikalna komponenta može biti veća ili manja.

Tip 3 transformacijske zone:

Ovaj tip TZ ima određenu endocervikalnu komponentu koja nije u potpunosti vidljiva; ektocervikalna komponenta može površinom biti manja ili veća.

Ranije podioba transformacijske zone na otvorenu i zatvorenu je napuštena. Otvorena transformacijska zona označuje prisutnost otvorenih otočića ektopija unutar pločastog epitela, dok je zatvorena TZ zona cilindričnog epitela u kojoj je došlo do tzv. epidermizacije, "prerastanja" pločastog epitela preko žljezdanih struktura koje su često na taj način zarobljene i čine tzv. ovula Nabothii (retencijske ciste). Ova pojava stalne "borbe" između pločastog i cilindričnog epitela na njihovoj granica dio je metaplastičnog procesa ili metaplazije, koja ima karakteristične kolposkopske slike.

Kolposkopske slike koje ukazuju na metaplastičke promjene su
 • glatka površina s nježnim, jednakomjerno kalibriranim krvnim žilama,
 • blaga acetobijela promjena (acetobijeljenje se gubi unutar 2 minuta)  i
 • jod negativna ili svijetlo smeđe/narančasto bojanje nakon premazivanja Lugolovom otopinom.
dr. Vesna Harni

Literatura
Normalan nalaz