Pesticidi i spermiogramPesticidi i spermiogram. Utjecaj pesticida na spermiogram. Povećani broj istraživanja koja ukazuju na utjecaj kemijskih i fizičkih agensa iz okoliša na mušku plodnost, bila je razlog istraživanja kojeg su nedavno objavili argentinski znanstvenici iz Hospital Italiano Garibaldi, Rosario u suradnji s francuskim istraživačima iz Renne i Kremlin-Bicetre.
Kontakt RSS
Humana reprodukcija
Cilj svih postupaka u liječenju neplodnosti je stvaranje pogodnih uvjeta i sredine za spajanje spolnih stanica, spermatozoida i jajne stanice, uspješno začeće, uspješnu trudnoću i porođaj djeteta.

Pesticidi i spermiogram

Datum zadnje izmjene: 15. veljače 2013.
Neplodnost u muškarca | Normalni spermiogram (WHO) | Karakteristike spermiograma | Pesticidi i reprodukcijsko zdravlje muškarca | Pesticidi i spermiogram


Povećani broj istraživanja koja ukazuju na utjecaj kemijskih i fizičkih agensa iz okoliša na mušku plodnost, bila je razlog istraživanja kojeg su nedavno objavili argentinski znanstvenici iz Hospital Italiano Garibaldi, Rosario u suradnji s francuskim istraživačima iz Renne i Kremlin-Bicetre.

U njihovom radu analiziran je odnos između izlaganja različitim ekološkim čimbenicima i karakteristika sjemene tekućine, odnosno razine spolnih hormona u muškaraca s problemom neplodnosti. U istraživanju su razmatrani i podaci o stilu života, zanimanju, ranijim medicinskim dijagnozama i liječenju, kao i tipu te duljini ekspozicije ekološkim čimbenicima.

Istraživanja su vršena kod 225 muškaraca iz Litorial Sur regije u Argentini (Santa Fe i Entre Rios), koja je poznata po veoma produktivnim farmama, a kod muškaraca koji su se prvi puta požalili na problem neplodnosti između 1995. i 1998. godine.

Muškarci koji su profesionalno izloženi djelovanju pesticida i rastvarača pokazuju statistički značajno lošije vrijednosti parametara u spermiogramu, daleko ispod granica normalnog u testovima plodnosti.
Izloženost pesticidima povezana je sa smanjenim brojem spermija na vrijednosti ispod 1x10^6 sperm./ml, kao i s abnormalnostima u izgledu (< 30% morfološki normalnih sperm.) U odnosu na muškarce iz kontrolne skupine, koncentracija spermija bila je četiri i pol puta manja, njihova pokretljivost osam puta slabija, a morfologija četiri puta lošija.

Pri tome muškarci izloženi djelovanju pesticida pokazuju znatno više koncentracije serumskog estradiola u odnosu na muškarce koje nisu dolazili u dodir s pesticidima, dok muškarci izloženi djelovanju organskih rastvarača imaju znatno nižu koncentraciju luteinizirajućeg hormona.

Svi navedeni učinci bili su daleko izraženiji u muškaraca s primarnom neplodnošću koji nisu imali uopće djece, u odnosu na muškarce sa sekundarnom neplodnošću (muškarci koji su ranije imali dijete).

Više od polovine neplodnih muškaraca obuhvaćenih istraživanjem bili su izloženi djelovanju ili kemijskih ili fizikalnih čimbenika.

Premda se može prigovoriti koncepciji studije (selektirana populacija), nikada do sada nije jasnije prikazan utjecaj nekog čimbenika u populaciji neplodnih muškaraca na dramatične promjene karakteristika spermiograma.

U svakom slučaju, radi se o jednom od radova koji jasno pokazuju na koji način tvari koje čovjek stvara, proizvodi i raspršuje u svom okolišu, poput bumeranga utječu natrag na njegovo vlastito zdravlje, upravo u području gdje je čovjek najosjetljiviji, području njegove plodnosti.

Human Reproduction 2001; Vol 16 (8): 1768-1776

dr.Vesna Harni
Literatura