Pesticidi i kongenitalne anomalijePesticidi i kongenitalne anomalije. Pod zajedničkim naslovom prikazana su dva znanstvena rada u kojima je istraživan utjecaj pesticida na zdravlje najmanjih i najmlađih. U prvom radu analizirana je povezanost kasne fetalne smrti zbog kongenitalnih anomalija u 73 slučaja i 611 kontrolnih trudnoća, te rezidencijalne izloženosti pesticidima, izloženosti po mjestu stanovanja, kod trudnica u 10 kalifornijskih država.
Kontakt RSS
Lifestyle
U svijetu gdje tempo života postaje sve brži, sve više stresa i napetosti koje donosi svakidašnjica, predstavlja opasnost i prijetnju razvoju pojedinca i društva. Posljedica nepravilnog načina prehrane je povećanje broja oboljelih od tumora, kao i veća učestalost drugih kroničnih bolesti.

Pesticidi i kongenitalne anomalije

Datum zadnje izmjene: 15. veljače 2013.
Pestidicidi | Pesticidi i reprodukcijsko zdravlje muškaraca | Pesticidi i spermiogram | Pesticidi i Parkinsonova bolest | Pesticidi i kongenitalne anomalije | Anomalije srca i pesticidi | Urogenitalne anomalije i pesticidi | Pesticidi i rak dojke


Pod zajedničkim naslovom prikazana su dva znanstvena rada u kojima je istraživan utjecaj pesticida na zdravlje najmanjih i najmlađih. U prvom radu analizirana je povezanost kasne fetalne smrti zbog kongenitalnih anomalija u 73 slučaja i 611 kontrolnih trudnoća, te rezidencijalne izloženosti pesticidima, izloženosti po mjestu stanovanja, kod trudnica u 10 kalifornijskih država.

Razmatrano je pet klasa pesticida, a svim trudnicama u oblastima u kojima su aplicirani pesticidi poslan je dopis s podacima o vremenu aplikacije, kao i upitnik o eventualnoj ekspoziciji.

Analiza podataka pokazuje stalan i postojan obrazac rizika za nastanak kongenitalnih anomalija ovisno o izlaganju pesticidima, najveći rizik je u razdoblju između 3. i 8. tjedna trudnoće.

Kada su u pitanju pesticidi tipa fosfata i karbamata, rizik nastanka kongenitalnih anomalija je povišen jedan i pol puta ukoliko je trudnica stanovala u krugu od 2.5 kilometra kvadratna od mjesta aplikacije pesticida. Ako se radilo o pesticidima iz skupine halogeniranih hidrokarbonata rizik je povećan dva puta.

U drugom radu istraživana je učestalost nastanka neuroblastoma, najčešće maligne neoplazme u djece mlađe od jedne godine života i izloženost pesticidima.

Analizirana je uporaba pesticida u domaćinstvu (vrt), kao i rezidencijalna izloženost pesticidima u dvije skupine. Prvu skupinu su sačinjavali 538 djece s neuroblastomom, a drugu skupinu isti broj zdrave djece sličnih karakteristika.

Uporaba pesticida povezana je s umjereno povišenim rizikom od jedan i pol puta za nastanak neuroblastoma u djece. Rizik nastanka neuroblastoma pri uporabi i/ili izloženosti djelovanju pesticida je statistički značajno povišen u djece starije od jedne godine, kod koje se neuroblastom dijagnosticira dva puta češće.

Rezultati ove studije ukazuju na opravdanost razmatranja utjecaja pesticida kao mogućeg etiološkog čimbenika u nastanku neuroblastoma kod djece starije od jedne godine.

Epidemiology 2001; 12(2):148-56
Epidemiology 2001; 12(1):20-27dr. Vesna Harni