U prevenciji raka jajnika se treba fokusirati na jajovodeNova istraživanja su pokazala da većina, ako ne i svi serozni karcinomi jajnika počinju u jajovodima.
Kontakt RSS
U prevenciji raka jajnika se treba fokusirati na jajovode
Nova istraživanja su pokazala da većina, ako ne i svi serozni karcinomi jajnika počinju u jajovodima.

U prevenciji raka jajnika se treba fokusirati na jajovode

Objavljeno: 10. studenog 2017., Datum zadnje izmjene: 6. studenog 2017.

Dokazi u novim istraživanjima ukazuju da većina, ako ne i svi serozni karcinomi jajnika počinju u jajovodima, a ne u jajnicima.

Koristeći integriranu molekularnu genomiku istraživači potvrđuju i proširuju prethodna istraživanja koja pokazuju da seroznimkarcinomima visokog stupnja (HGSC) u zdjelici prethode serozni tubarni intraepitelni karcinomi (STIC) koji se javljaju u jajovodima.

"Bazirajući se na boljem razumijevanju podrijetla karcinoma, naša studija predlaže nove strategije za sprječavanje i rano otkrivanje raka jajnika", izjavio jeglavni istraživač, dr. Douglas Levine, dr.med., direktor, iz Odjela za ginekološku onkologiju, Perlmutter Cancer Center u NYU Langone Health u New York City.

Istraživanje je objavljeno na Internetu online u "Nature Communications".

Desetljećima se mislilo da rak jajnika potječe iz epitelne površine jajnika ili kortikalnih inkluzijskih cista. No, nedavni podaci upućuju na to da HGSC zdjelice vjerojatno potječe od epitela distalnog dijela jajovoda. STIC-lezije, pretpostavljeni prediktori HGSC-a, su pronađene u jajovodu i kod oko polovice proširenih HGSC-a.

Kako bi bolje razumjeli molekularni uzrok HGSC-a, dr. Levine i njegovi kolege su analizirali 96 slučajeva HGSC, polovica s STIC lezijom i pola bez STIC lezije.

"Obično karcinomi koji počinju iz različitih anatomskih mjesta imaju različite genomske profile", rekao je dr. Levine. "Ono što je ova studija pokazala korištenjem višestrukih integriranih pristupa jest da svi HGSC imaju slične molekularne profile koji se ne mogu jasno razlikovati, što znači da je mjesto podrijetla isto i najlogičnije biološko objašnjenje bi bio jajovod", rekao je.

"Nismo pronašli nikakve razlike u 20.000 gena koje možemo identificirati. To nas navodi na vjerovanje da ti karcinomi jajnika potječu od jajovoda", rekao je dr. Levine.

Osim toga, RNA slijed i microRNA nisu uspjeli identificirati jasno razdvajanje između slučajeva sa i bez STIC-ovih lezija. HGSC lezije su imale molekularne profile koji su sličniji uobičajenom epitelu jajovoda nego epitelu jajnika ili peritoneuma.

Promjena paradigme u praksi

Podaci podupiru obrazloženje da se treba usredotočiti na distalni dio jajovodne cijevi kada se razmatraju kirurški ili medicinski pristupi kako bi se spriječio HGSC, kažu istraživači.

"Ova cjelokupna promjena paradigme da rak jajnika započinje u jajovodima već mijenja praksu," rekao je dr. Levine.

Dalje je objasnio: "Sada vadimo jajovode kada god možemo to učiniti. Mnoge bolesnicepodvezuju svoje jajovodeu kontracepcijske svrhe i to djeluje. Ali ako izvadite jajovode, to također djeluje a može pomoći u prevenciji kod posebnih situacija–kod žena koje imaju vrlo visok rizik za rak jajnika – pa naša preporuka u odgovarajućoj dobi jest uklanjanje jajnika i jajovoda. "

Rezultati također imaju implikacije u ranom otkrivanju tumora jajnika. Ako bude moguće pronaći biomarkereza ove tubarne stanice, budući krvni testovi, napredni PAPA testovi ili direktni testovi na tubarnom tkivu bi mogli ranije otkriti rak jajnika, kažu istraživači.

"Sada kada smatramo da rak jajnika dolazi iz jajovoda, pitanje je može li nešto poput Papatesta otkriti DNK mutacije ili proteinske fragmente? Budući da su jajovodi povezani s cerviksom i vaginom, možemo im se približiti jer proteini i biomarkeri mogu lako proći između tih struktura ", dodao je dr. Levine.

Nat Comm. Objavljeno online, 2017.


:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni