Pušenje i dijabetes u djecePušenje i dijabetes u djece. Djeca majki koje puše u trudnoći imaju povećani rizik pretilosti kao i nastanka šećerne bolesti, dijabetesa melitusa tip 2, navode švedski znanstvenici.
Kontakt RSS
Trudnoća
U slučaju oplodnje, mijenjaju se osjećaji žene, ona priprema gnjezdašce za dijete, u kojem sve mora biti na svom mjestu.

Pušenje i dijabetes u djece

Datum zadnje izmjene: 9. srpnja 2017.
      


Djeca majki koje puše u trudnoći imaju povećani rizik pretilosti kao i nastanka šećerne bolesti, dijabetesa melitusa tip 2, navode švedski znanstvenici.

U istraživanju povezanosti pušenja u trudnoći s dijabetesom u potomstva znanstvenici iz Štokholma analizirali su podatke iz "British National Child Development Study" koja je obuhvaćala podatke o 17,000 porođaja iz razdoblja od 3. - 9. ožujka 1958. godine.

U vrijeme porođaja bilježeni su podaci o pušenju majke u trudnoći, starosti majke i oca, socijalnom stanju, i samom porođaju, spolu i težini djeteta.

Prema intenzitetu pušenja majke za vrijeme trudnoće, formirane su četiri skupine:
  • Majke koje nisu pušile.

  • Majke koje su umjereno pušile (1 - 9 cigareta).

  • Majke koje su dosta pušile (> 10 cigareta) i

  • Varijabilna skupina (između umjereno i dosta).

Medicinska istraživanja obavljena su u ove djece u dobi od sedam i 16 godina, a osobni razgovor uslijedio je u životnoj dobi od 33 godine.

Ispitanice koje su u trudnoćama razvile gestacijski dijabetes, kao i djeca koja su već u dobi od sedam i 16 godina imala šećernu bolest isključena su iz daljnjeg ispitivanja. Istraživače je također zanimalo pušenje ispitanika u dobi od 16 godina.

Petnaest muškaraca i 13 žena praćenih tijekom djetinjstva i adolescencije razvili su dijabetes tip 2 u dobi između 16 i 33 godine. PUŠENJEALKOHOL

MARIHUANA I LSD


ECSTASY

   

HEROIN

   

KOKAIN

   
Sagledavajući ponašanje njihovih majki u trudnoći, iznenadio je podatak da je rizik nastanka šećerne bolesti bio 4.55 puta veći u potomaka trudnica koje su pušile više od 10 cigareta tijekom trudnoće u odnosu na trudnice koje uopće nisu pušile.

Ukoliko su majke pušile manje od 10 cigareta na dan, ovaj rizik je još uvijek bio 4.13 puta veći u odnosu na trudnice koje nisu pušile. Neovisno o pojavi šećerne bolesti, istraživački tim nalazi povišeni rizik pretilosti od gotovo 40% u djece čije su majke pušile više od 10 cigareta na dan.
 KAKO PRESTATI
PUŠITI


PLUĆNE FUNKCIJE U
DJECE MAJKI KOJE PUŠEPUŠENJE I DIJABETES
U DJECEPušenje tijekom trudnoće ne smanjuje samo tjelesnu veličinu i razvitak djeteta, već očigledno ostavlja i dublje promjene koje će utjecati na poremećaj metabolizma šećera i ugljikohidrata u kasnijem životu. Kako su šećerna bolest i pretilost znakovito povezani s nastankom srčanih bolesti, pušenjem u trudnoći se na određeni način skraćuje i duljina životnog vijeka nerođenog djeteta.

BMJ 2002 Jan; 324: 26-27

dr. Vesna Harni