RaznoKolposkopski nalazi iz skupine razno obuhvaćaju: kongenitalnu transformacijsku zonu, kondilom, polip, upalni proces, stenozu vrata maternice, kongenitalne anomalije, posttraumatske promjene i endometriozu vrata maternice.
Kontakt RSS
Ginekologija
Brojni znanstvenici istražuju uzroke, a drugi nastoje pronaći brzu i učinkovitu pomoć za liječenje ginekoloških oboljenja. Većina njih usmjerena je na tjelesne smetnje, dok je manje učinjeno na razjašnjenju psiholoških mehanizama povezanih s ovim tegobama.

Razno

Datum zadnje izmjene: 6. siječnja 2017.
Razni kolposkopski nalazi


Ova skupina kolposkopskih promjena obuhvaća:


o kongenitalnu transformacijsku zonu

o kondilom

o polip

o upalni proces

o stenozu cerviksa

o kongenitalne anomalije

o posttraumatske promjene i

o endometriozu cerviksa.


Ova skupina kolposkopskih nalaza uglavnom obuhvaća promjene koje su dobroćudne naravi i koje ne predstavljaju pravu "opasnost" za pacijenticu. Kongenitalna transformacijska zona označuje nalaz transformacijske zone visoko u forniksima vagine (umjesto u području vanjskog ušća maternice). Ovaj nalaz je sasvim normalan i ne zahtijeva daljnji terapijski angažman.

Kod nekih od nalaza iz ove skupine potrebna je dodatna intervencija, npr. u slučaju polipa ili kondiloma, kada se ove izrasline odstrane i šalju na patohistološku analizu.

Kod znakova upalnog procesa potrebno je provesti antibiotsku sistemnu i/ili lokalnu terapiju.

Stenoza ili suženje cerviksa, često i postraumatske promjene (nakon operacije) mogu stvarati prepreku pravilnom uzimanju PAPA testu i to njegovog dijela koji se uzima iz unutrašnjeg kanala cerviksa. Ponekada je dovoljna lokalna primjena estrogena i ponavljanje PAPA testa, a ponekada se viđa u okviru urogenitalne atrofije u kasnijoj životnoj dobi.


 rEZULTAT NIJE
ZADOVOLJAVAJUĆINORMALNI
nALAZI
ABNORMALNI
nALAZI

NESPECIFIČNI
NALAZI
 
SUSPEKTNA
INVAZIJA

RAZNO
Kongenitalne anomalije na cerviksu u sklopu su anomalija razvitka i spajanja Müllerovih kanala, pa se rješavaju u okviru tog problema. Ponekada i u ovoj skupini promjena nije potrebna daljanja intervencija.

Posttraumatske promjene mogu biti značajne utoliko što zasjenjuju transformacijsku zonu, pa rezultat kolposkopije nije zadovoljavajući. Ovisno o izgledu cerviksa i promjenama u PAPA testu ovdje ponekada citološki probir treba dopuniti malom endocervikalnom kiretažom.

Endometrioza cerviksa je utoliko značajna što može ukazivati na istodobnu duboku zdjeličnu endometriozu.


    dr. Vesna Harni


    Literatura
    Razno