Tegobe u trudnoćiTegobe u trudnoći. Jutarnja mučnina u trudnoći. Povraćanje u trudnoći. Osim tjelesnih simptoma, tijekom trudnoće se javlja emotivna nestabilnost u smislu promjena raspoloženja, razdražljivosti, iracionalnosti, plačljivosti, zlih slutnji, straha, radosti, oduševljenja i to bilo što od ovoga ili sve to zajedno.
Kontakt RSS
Trudnoća
U slučaju oplodnje, mijenjaju se osjećaji žene, ona priprema gnjezdašce za dijete, u kojem sve mora biti na svom mjestu.

Tegobe u trudnoći

Vezano
Tema
Trudnoća
Vezani članci
Jutarnje mučnine
Objavljeno: 25. siječnja 2018., Datum zadnje izmjene: 28. siječnja 2018.

      


Trudnoća je vrijeme kada možete doživjeti jednu ili više tegoba s popisa tegoba u trudnoći, jednom ili više puta.

Ovdje spadaju tjelesni simptomi kao što su izostanak mjesečnice, umor i pospanost, učestalo mokrenje, mučnina, prekomjerno lučenje sline bez ili s povraćanjem, žgaravica, loša probava, nadimanje, gađenje prema hrani ili želja prema određenim namirnicama, promjene na dojkama.

Osim tjelesnih simptoma, tijekom trudnoće se javlja emotivna nestabilnost u smislu promjena raspoloženja, razdražljivosti, iracionalnosti, plačljivosti, zlih slutnji, straha, radosti, oduševljenja i to bilo što od ovoga ili sve to zajedno.
 ŽIVOTNI STIL PREHRANA

TJELOVJEŽBA


TEGOBE
U TRUDNOĆI
   
Liječniku se javite odmah i bez odlaganja, u sljedećim slučajevima:


 • Jaka mučnina i povraćanje, povraćanje više od tri puta dnevno u prvom tromjesečju trudnoće, te povraćanje kasnije u trudnoći, osobito ako niste ranije povraćali. Također je potrebno javiti se odmah liječniku, ako je povraćanje propraćeno bilo kakvim bolovima i/ili povišenom temperaturom.

 • Oštra bol u donjem dijelu trbuha, sprijeda nisko obostrano ili na jednoj strani, osobito ako bol ne popušta, ili je praćen mučninom, povraćanjem i/ili krvarenjem.

 • Oštra bol u sredini gornjeg dijela trbuha, koji je praćen mučninom, bez ili s oticanjem lica, pojavom otoka oko očiju i otoka šaka.

 • Krvarenje tijekom trudnoće uvijek treba biti razlog hitnom javljanju liječniku, bilo da se radi o oskudnom ili obilnom vaginalnom krvarenju, krvarenju iz bradavica, mjehura ili anusa, te iskašljavanje krvi.

 • Povišena tjelesna temperatura iznad 38,5° C bez ili sa simptomima zimice.

 • Osjećaj pečenja i/ili bolovi prilikom mokrenja, osobito ako je propraćeno osjećajem zimice ili povišenom temperaturom iznad 38,5°C i/ili bolovima u leđima.

 • Nenadano javljanje osjećaja žeđi koje je praćenja smanjenjem učestalosti mokrenja, smanjenjem učestalosti mokrenja i količine urina, ili izostankom mokrenja cijeli dan.

 • Jaka glavobolja koja traje više od dva ili tri sata, osobito ako je praćena smetnjama u vidu ili oticanjem lica, otocima oko očiju ili otocima na šakama, nesvjesticom i vrtoglavicom.

 • Smetnje vida (mutni vid, dvostruke slike, zamagljeni vid ili iskrice pred očima) koje traju duže od dva sata, osobito ako ih prate nesvjestica, vrtoglavica i glavobolja.

 • Stalno istjecanje tekućine iz rodnice ili istjecanje tekućine iz rodnice u mlazu.

 • Iznenadni porast više od jednog kilograma težine, koji nije u vezi s pretjeranim unosom hrane, a praćen je oticanjem lica, i osobito pojavom otoka oko očiju, te oticanjem šaka, i/ili glavoboljom i/ili smetnjama vida.
Odsutnost primjetnih pokreta ploda tijekom više od 24 sata nakon 20. tjedna trudnoće. Razlog za prijevremeno javljanje liječniku treba biti i registriranje manje od deset pokreta djeteta dnevno nakon 28. tjedna trudnoće.

dr. Vesna Harni
Literatura