3. tjedanTrudnoća po tjednima prati Vas iz tjedna u tjedan trudnoće. Prvi trimestar – treci tjedan: Kraj drugog i početak trećeg tjedna menstruacijskog ciklusa je vrijeme ovulacije i oplodnje, vrijeme kada će se u jednom od vaših jajovoda susresti jedan od milijuna spermija vašega partnera i vaša jajna stanica. Usporedno s ulaskom prvog spermija u jajnu stanicu, počinju kemijski procesi koji ne dopuštaju ulazak niti jednom drugom spermiju u jajnu stanicu. Tijelo i rep spermija koji je ušao u jajnu stanicu se rastapaju, a njegova jezgra koja sadrži genetički materijal bubri i stapa se s jezgrom jajne stanice.
Kontakt RSS
Trudnoća
U slučaju oplodnje, mijenjaju se osjećaji žene, ona priprema gnjezdašce za dijete, u kojem sve mora biti na svom mjestu.

3. tjedan

Datum zadnje izmjene: 8. siječnja 2017.

Ovo je tjedan u kojem se događa začeće: jedan od 200 do 300 milijuna spermija ubačenih ejakulatom u rodnicu dospjeti će do jajovoda i oploditi jajnu stanicu.


Buduća majka

Kraj drugog i početak trećeg tjedna menstruacijskog ciklusa je vrijeme ovulacije i oplodnje, vrijeme kada će se u jednom od vaših jajovoda susresti jedan od milijuna spermija vašega partnera i vaša jajna stanica.

Usporedno s ulaskom prvog spermija u jajnu stanicu, počinju kemijski procesi koji ne dopuštaju ulazak niti jednom drugom spermiju u jajnu stanicu.

Tijelo i rep spermija koji je ušao u jajnu stanicu se rastapaju, a njegova jezgra koja sadrži genetički materijal bubri i stapa se s jezgrom jajne stanice.


Vaša beba

Zigota, oplođena jajna stanica će plutajući u tekućini jajovoda prvih nekoliko sati potpuno mirovati, a potom će krenuti njena nevjerojatna dioba, prvo u dvije stanice, potom u četiri, da bi u maternicu dospjela pet do sedam dana nakon oplodnje u stadiju od 30-tak stanica.

Nakupina stanica se sada zove morula, od latinskog naziva za murvu ili dud, na koji nalikuje.
Spol vašeg djeteta određuju dva od 46 kromosoma - spolni kromosomi odnosno gonosomi. Spermij i jajna stanica nose svaki po jedan gonosom.

Jajna stanica ima X kromosom, a spermij može imati X ili Y kromosom.

Ako je jajnu stanicu oplodio X kromosom, dobiti ćete djevojčicu, i ako spermij sadrži Y kromosom, imati ćete dječaka. Spol vašega djeteta dakle u potpuno ovisi o spermiju koji je oplodio jajnu stanicu.

Spermiji koji nose X kromosom veći su i sporiji, te duže žive od spermija s Y kromosomom. Otuda je rašireno mišljenje da treba često voditi ljubav nekoliko dana prije ovulacije da biste dobili žensko dijete, a ukoliko želite dječaka ljubav bi trebalo voditi za vrijeme ili odmah nakon ovulacije, ali ne previše često.


 PRVO
TROMJESEČJE


DRUGO
TROMJESEČJETREĆE
TROMJESEČJE


Savjet

Mogućnost začeća povećati ćete vođenjem ljubavi (...najmanje) svaki drugi dan počevši od kraja prethodnog i tijekom ovog tjedna ciklusa. Povećanje tjelesne temperature za najmanje 0.6 °C tijekom ovog tjedna upućuje na ovulaciju.


Embriologija

Humani prenatalni razvitak se dijeli na embionalno i fetalno razdoblje.


Embrionalno razdoblje počinje s oplodnjom i završava osam tjedana kasnije.

Prema različitim vanjskim i unutarnjim kriterijima, embrionalno razdoblje od osam tjedana (56 dana) se dijeli u 23 Carnegie stadija.

Podjelu embrionalnog razvitka u stadije je uveo Franklin Mall 1914. godine u Carnegie institutu, Washington, a modificirao ju George Streeter, definirajući 23 stadija.

Shemu su kompletirali O'Rahilly i Müller 1987. godine, koji govore o embrionalnim stadijima ili Carnegie stadijima.

Prvih sedam dana embrionalnog razvitka (treći tjedan trudnoće) obuhvaća stadij oplodnje (Carnegie stadij 1), diobe stanica do stadija morule (Carnegie stadij 2), stvaranje blastociste (Carnegie stadij 3) i prihvačanje blastociste na endometrij (Carnegie stadij 4).

Oplodnja, koja uključuje kontakt spermatozoida i zone pelucide, penetraciju kroz zonu pelucidu i ooplazmu, otpadanje repa i bubrenje glave spermatozoida i izbacivanje skundarnog polarnog tjelešca, je proces koji se odvija u jajovodu.

Nakon oplodnje se formiraju dva pronukleusa - muški i ženski pronukleus i počinje prva mitotička dioba zigote.

Nakon završenog petog i u početku šestog mitotičkog ciklusa blastomere stječu sposobnost stvaranja tekućine, koja se nakuplja između stanica razdvajajući ih u "unutrašnju masu stanica" iz koje nastaje embrioblast i šupljinu ispunjenu ovom tekućinom, karakterističnu za stadij blastociste.dr. Vesna Harni


Literatura