UltrazvukUltrazvuk u ginekologiji - ultrazvučna dijagnostika u ginekologiji, color Doppler, 3D/4D ultrazvuk. Ultrazvuk u ginekologiji koristi se transabdominalnim i transvaginalnim pristupom, te po potrebi transrektalnim i transperinealnim. Sonde za ultrazvuk treba dezinficirati nakon svake upotrebe te u ovisnosti o putu primjene sonde, postaviti novi lateks kondom (za osobe alergične na lateks, postoje i kondomi bez lateksa).
Kontakt RSS
Ginekologija
Brojni znanstvenici istražuju uzroke, a drugi nastoje pronaći brzu i učinkovitu pomoć za liječenje ginekoloških oboljenja. Većina njih usmjerena je na tjelesne smetnje, dok je manje učinjeno na razjašnjenju psiholoških mehanizama povezanih s ovim tegobama.

Ultrazvuk

Vezano
Vezani članci
Literatura
Objavljeno: 20. siječnja 2018., Datum zadnje izmjene: 25. ožujka 2019.
Od sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća, suvremena ginekologija i opstetricija nezamislive su bez korištenja ultrazvuka.

Ultrazvuk je uveden u medicinu 50-tih godina 20.-stoljeća zaslugom engleskog znanstvenika Iana Donalda. Sam pojam "ultrazvuk" odnosi se na zvučne valove čija je frekvencija veća od granice čujnosti ljudskoga uha. Današnji dijagnostički aparati imaju frekvenciju 1-20 MHz.

U ginekologiji se koriste transabdominalni i transvaginalni pristup, te po potrebi transrektalni i transperinealni. Sonde treba dezinficirati nakon svake upotrebe te u ovisnosti o putu primjene sonde, postaviti novi lateks kondom (za osobe alergične na lateks, postoje i kondomi bez lateksa).

Organi koje pregledavamo ginekološkim ultrazvukom su maternica i adneksi, ali i mokraćni mjehur, krvne žile zdjelice, prisutnost slobodne tekućine u zdjelici i povećanih limfnih čvorova.

Dvodimenzionalni ultrazvuk dopunjava uobičajeni ginekološki pregled.

Korištenjem obojenog (color-doppler), osnaženog doplera (power-doppler) i pulsirajućeg doplera (pulsed-doppler) omogućava se prikazivanje prokrvljenosti organa male zdjelice, ocjena funkcionalnog stanja organa i patoloških struktura koje se opskrbljuju tim krvnim žilama.

Trodimenzionalni ultrazvuk (3D-UZV) uveden je u upotrebu devedesetih godina 20. stoljeća, a daje mogućnost prostornog, volumetrijskog i višepresječnog prikaza. Ovdje se dvodimenzionalni prikaz uz podršku kompjutora pretvara u trodimenzionalni prostorni prikaz.

Četverodimenzionalni ultrazvuk (4D-UZV) znači prostorni prikaz u stvarnom vremenu.

Sonohisterografija ili SIS (saline-infused sonography) ultrazvučna je tehnika koja omogućava bolju preglednost sluznice maternice i priležećih struktura. Nakon postavljanja malog katetera unutar endometrijskog kanala i ubrizgavanja 5-30 ml sterilne fiziološke otopine koja proširi unutrašnjost maternice, ginekolog prikazuje sve nepravilnosti unutar maternične šupljine i kanala vrata maternice. Idealno vrijeme za ovakav pregled je između četvrtog i sedmog dana menstruacijskog ciklusa kada je sluznica maternice sasvim tanka, ali po potrebi se može učiniti bilo kada. Preporučuje se za žene u prijemenopauzi ili poslijemenopauzi koje imaju abnormalna ili disfunkcijska krvarenja, anomalije maternice, neplodnost te sumnju na postojanje priraslica u sluznici maternice. Kontraindikacije su trudnoća i zdjelična upala.

Histerosalpingokontrastna sonografija obojenim doplerom i 3D ultrazvukom (Hy-Co-Sy) sigurna je i učinkovita dijagnostička metoda od presudnog značenja u obradi neplodnih pacijentica. Provodi se u prvom dijelu menstruacijskog ciklusa nakon potpunog prestanka menstruacijskog krvarenja. Nakon pripreme pacijentice, u kanal vrata maternice se uvodi kateter i ubrizgava kontrast, a potom se prikazuju maternična šupljina, strukture unutar nje, eventualne anomalije maternice i prohodnost jajovoda. Kontraindikacije su trudnoća, krvarenje, akutna zdjelična upala i adneksalni tumor.Glavne indikacije za UZV u ginekologiji:

 • Zdjelična bol
 • Neplodnost
 • Simptomi i znakovi zdjelične upalne bolesti
 • Bolne mjesečnice
 • Prerani i zakašnjeli pubertet
 • Nenormalno krvarenje u žena reprodukcijske dobi
 • Krvarenje u poslijemenopauzi
 • Problemi nakon porođaja
 • Palpacijski nalaz tvorbe u zdjelici i nenormalni nalaz krvne slike
 • Pacijentice s povećanim rizikom za zloćudnu bolest
 • Prirođene anomalije spolnog sustava
 • Utvrđivanje položaja intrauterinog uloška
 • Poslijeoperacijska kontrolaUltrazvuk u ginekologiji

Ginekološki ultrazvuk je sigurna, precizna, učinkovita i bezbolna dijagnostička metoda koja omogućava detaljan uvid u ženski reprodukcijski sustav.5D GALERIJA


5D ANOMALIJE
UTERUSA5D MIOMI5D CISTE
Brojna istraživanja učinjena su po pitanju sigurnosti ultrazvuka u ginekologiji i porodništvu te se od 1992. na monitorima UZV uređaja navodi podatak o termalnom (TI) i mehaničkom indeksu (MI) učinka UZV na tkiva. Oni omogućavaju liječniku primjenu takozvanog ALARA principa izlaganja ultrazvuku (as low as reasonably achievable, nisko koliko je to razumno moguće). Uz TI manji od 2 i MI manji od 0.3 nisu zabilježeni štetni učinci na animalnim modelima.Dr. Vesna Harni
Literatura