Urogenitalne anomalije i pesticidiUrogenitalne anomalije i pesticidi. Pesticidi i urogenitalne anomalije. Nedavna istraživanja koja ukazuju na sposobnost vezivanja insekticida DDT i njegovog metabolita DDE na androgeni receptor i blokiranje aktivnosti androgenog receptora, potaknula su američke znanstvenike na istraživanje utjecaja DDT na nastanak urogenitalnih anomalija u muških fetusa u humanim trudnoćama.
Kontakt RSS
Lifestyle
U svijetu gdje tempo života postaje sve brži, sve više stresa i napetosti koje donosi svakidašnjica, predstavlja opasnost i prijetnju razvoju pojedinca i društva. Posljedica nepravilnog načina prehrane je povećanje broja oboljelih od tumora, kao i veća učestalost drugih kroničnih bolesti.

Urogenitalne anomalije i pesticidi

Datum zadnje izmjene: 15. veljače 2013.
Pestidicidi | Pesticidi i reprodukcijsko zdravlje muškaraca | Pesticidi i spermiogram | Pesticidi i Parkinsonova bolest | Pesticidi i kongenitalne anomalije | Anomalije srca i pesticidi | Urogenitalne anomalije i pesticidi | Pesticidi i rak dojke


Nedavna istraživanja koja ukazuju na sposobnost vezivanja insekticida DDT i njegovog metabolita DDE na androgeni receptor i blokiranje aktivnosti androgenog receptora, potaknula su američke znanstvenike na istraživanje utjecaja DDT na nastanak urogenitalnih anomalija u muških fetusa u humanim trudnoćama.

Premda je danas razina DDT u serumu američkih građana daleko niža nego u prošlom stoljeću, još uvijek gotovo svaki građanin USA ima detektabilnu razinu DDT u serumu.

Iz istog razloga istraživana je populacija trudnica iz 1959. - 1966. godine, čiji su uzorci krvi pohranjeni u okviru "US birth cohort study "(Collaborative Perinatal Project).

Pretpostavljene anomalije obuhvaćale su kriptorhizam (zaostajanje u spuštanju testisa iz trbušne šupljine u mošnje), hipospadiju (nepravilan položaj izvodnog kanala mokraćnog mjehuru na penisu) i politeliju (povećani broj bradavica dojke).

Pažljivom analizom dobivenih rezultata ustanovljena su dva praga koncentracije DDE: 21.4 ug/l i 85.6 ug/l. Trudnice kod kojih je razina DDE bila jednaka ili veća od 85.6 ug/l imale su 30% veći rizik za razvitak kriptorhizma, 20% povećani rizik za nastanak hipospadije i 90% veći rizik za nastanak politelije u muških potomaka, u odnosu na trudnice s niskom razinom DDE (< 21.4 ug/l).

DDT i njegovi razgradni produkti poznati su kao kemikalije s priznatim hormonskim djelovanjem, koje je slično djelovanju ženskog spolnog hormona estrogena.

Razgradni produkt DDT - DDE, osim estrogenskog djelovanja posjeduje i antiandrogensko djelovanje, djelovanje suprotno muškom spolnom hormonu testosteronu.

Visoke koncentracije DDT i DDE ne samo u eksperimentima na životinjama, već očigledno i u istraživanjima humanih trudnoća dovode ne samo do feminizacije muških potomaka, nego i do nastanka smetnji u razvitku spolnih organa i odlika.

Am J Epidemiol 2002; Vol 155 (4): 313-322


dr. Vesna Harni